keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Pikkuhuomioita XXX

Mikä on kansa? Kuka on kansa? Sanan käyttö on lisääntynyt eduskuntavaalien ansiosta. Sitä on alettu käyttää erilaisissa merkityksissä; se on tullut korvaamaan muita sanoja, mikä häiritsee ainakin omaa kielikorvaani.

”Kansan tahto” tuli esiin Perussuomalaisten voitossa. Puoluetta äänesti viidesosa suomalaisista ja se oli kolmanneksi suurin puolue – miten se on kansan tahto? Mistä lähtien kolmanneksi suurin puolue ja viidesosa äänestäjistä on määrännyt kansan tahdon? Puhumattakaan siitä, ettei kukaan koskaan määrittele mikä tai kuka on kansa ja onko tällä Kansalla oma, yhtenäinen tahtonsa ylipäänsä.

Esimerkiksi eräässä lehtijutussa haastateltu lääkäri sanoo ”nilkkatulehduksesta”:
"kansa kutsuu tulehdukseksi vaikkei se oikeasti sellainen olisi.."
Eli lääkärit eivät kuulu kansaan? Vielä aiemmin samassa yhteydessä olisi käytetty maallikko-termiä. Maallikko erottaa sanana selkeämmin ja vähemmän väheksyen asiaan vihkiytyneen lääkärin ja sairauksien terminologiasta tietämättömän muun alan taitajan.

Toinen ärsyttävä, nykyään usein näkyvä ”väärinkäyttö” sanalla kansa on kansanäänestys, jossa kansa saa sanoa painavan sanansa. Jossa kansan ääni kuullaan. Kansanäänestys voidaan oikeasti järjestää esimerkiksi ydinvoiman lisärakentamisesta, mutta tässä tarkoitan väärinkäytöllä sanan käyttöä yleisöäänestys-sanaa korvaavana. Milloin mikäkin ohjelma, kuten vaikkapa Big Brother, Tangomarkkinat, joissa yleisö saa äänestää, käyttää nykyisin sanaa kansanäänestys. Tokihan kaikki mahdolliset äänestysohjelmat keräävät koko kansan äänet, eivät pelkästään oman yleisönsä?

Sanalla kansa tuntuu olevan arvotus. Kansa on jotenkin tyhmä, kansanomainen viittaa nykyisin yksinkertaiseen, mihin tahansa huhuihin uskovaan ja faktaa fiktiosta erottamattomaan henkilöön. Mieleni tekisi kovasti tutkia milloin ”kansa” on yleisessä puheessa muuttunut pelkästään negatiiviseksi sanaksi. Vai onko sillä vielä positiivisia merkityksiä, kuten vaikkapa 1800-luvun nationalismin aikaan?

Typerä, liian lyhyt elämä, kun ei ehdi tehdä tutkimusta jokaisesta asiasta, joita tekisi mieli selvittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti