tiistai 5. huhtikuuta 2011

Toisenlainen pussikeittokuuri

Luin Kauneus ja Terveys-lehdestä tässä taannoin Easy Diet-mainoksen. Kiinnostuin mainoksesta, koska tuotteen kehutaan olevan natriumglutamaattivapaa sekä kehitetty ja valmistettu Suomessa. Melkein lähiruokaa siis ja tokihan Suomessa tehdyn pitää olla myös terveellistä. Myrkythän tulevat vain ulkomaisista ruuista. (vrt. aiempi kirjoitukseni pussikeitoista)

Tutustuin Easy Dietiin tarkemmin heidän nettisivuillaan. Sitä valmistaa vantaalainen yritys nimeltä Leader, joka on erikoistunut urheiluravinteiden valmistukseen. Raaka-aineiden alkuperästä ei puhuta mitään, joten lähiruoka-teoria ei ole pätevä, mutta ainakin suurin osa tuotteista valmistetaan Vantaalla, oli raaka-aineet tuotettu mistä hyvänsä.

Easy Diet perustuu yrityksen omaan ACKD-teoriaan, jossa elimistö saatetaan ketoositilaan vähentämällä hiilihydraatteja rajusti. Eli kuin Atkinsin dieetti, mutta vähäkalorisempi. Nettisivuilla luvataan, että ” Olo on hyvä ja kevyt, jopa euforinen”. En ole ihan varma onko euforisuus hyvä asia, arjen kun pitäisi sujua laihduttaessakin.

Ruokavaihtoehtojen sisällöt eivät suuresti eroa toisistaan. Ateriapusseja suositellaan syötäväksi kolme pussia vuorokaudessa. Keitoissa se tarkoittaa 500-650 kcal vuorokaudessa keitosta riippuen. Jos normaalisti laihdutettaessa tavoite on noin 1000-1500 kcal vuorokaudessa, voi kuvitella kuinka väsynyt ja vetämätön on syödessään noin paljon vähemmän. Ehkä se euforisuus tuleekin epämääräisestä leijumisesta väsymystilassa. Lieneekö autolla ajo dieetin aikana sallittua? Makeissa vaihtoehdoissa kaloreita saa päivää kohden vielä vähemmän. Sivuilla suositellaankin, että päivässä syötäisiin kaksi pussia keittoa ja yksi pussi jompaa kumpaa makeaa vaihtoehtoa.

Sisällöstä silmääni pisti neljä jokaisessa keitossa toistuvaa asiaa. Tuotteissa on hirveät määrät suolaa. En oikein ymmärrä miten se on hyväksi laihdutuksessa. Tuotteissa on myös lueteltuja vitamiineja ja kivennäisaineita lähes kaikkia yli 100% suositellusta päiväannoksesta, klorideja jopa nelin-viisinkertaisesti osassa keittoja. Toki vesiliukoisia vitamiineja (B,C) voikin syödä ylimääräistä ja joissakin aineksissa suositusmäärät ovat melko pieniä (esim. D-vitamiini), mutta vähän nuo suuret luvut hirvittävät. Mitä kaikkea elimistöön ehtiikään kertyä parin viikon dieetin aikana, mitä elimistöllä ei ole mahdollista käsitellä omassa tahdissaan, kun joka päivä samaa ainetta saa lisää ylimääräistä.

Kolmas asia, johon kiinnitin huomiota oli hiivauute. Se on uusi muotituote tullut korvaamaan natriumglutamaatin arominvahventeena. Siitä ei tietenkään käytetä nimitystä arominvahvenne, jotta se ei pistäisi silmään luettelosta. Hiivauutteesta olen lukenut sekä hyviä että huonoja uutisia ja nyt sen yleistyttyä on mielenkiintoista seurata mahtaako siitä aiheutua samanlaista kohua kuin natriumglutamaatista. Itse en ole ehtinyt hiivauute-tuotteita käyttämään niin paljoa, että osaisin sanoa aiheutuuko siitä sivuoireita vai ei. Olen siis varovaisella ja odottavalla kannalla. Yleisesti tuotteet, joissa pitää käyttää arominvahventeita ylipäänsä ovat hiukan epäilyttäviä. Toisaalta tällaisessa laihdutustuotteessa sen ymmärtää ja näissä tuotteissa se on listassa monen aromin jälkeen eikä tärkeimpänä ainesosana.

Neljänneksi pohdiskelin ylipäänsä aromien käyttöä tuotteissa. Aika pitkälle keittojen aromit näyttävät luontaisilta ja aidoilta, mutta eivät kokonaan. Joissakin mauissa oli enemmän keinotekoisia aineksia kuin toisissa ja jos alkaisin käyttää tuotteita, valitsisin tarkkaan mitä niistä käyttäisin. Laihdutustuotteessa maku on saatava aromeista, eihän se muuten olisi laihduttava tuote. Siinä mielessä nämä saavat minulta ison synninpäästön. Epäilykseni herätti erityisesti epämääräisesti mainittu ”aromiaineet” esimerkiksi voi-aromin ainesosana. Veikkaisin, että yritys välttelee tuossakin kohtaa e-koodimerkintää, joka vie ihmisten ajatukset heti keinotekoisuuteen. Mutta keinotekoista se silti on, oli merkintä mikä vain.

Makeat mansikkasmoothie ja suklaa-vadelmasmoothie yllättivät positiivisesti. Niissä ei ole hiivauutetta (eikä muutakaan arominvahvennetta jonka olisin tunnistanut, mikä ei toki kerro varmaksi ovatko ne täysin vahvenne-vapaita). Niissä on myös oikeita mansikan tai vadelman paloja. Ei varmastikaan paljoa, mutta on kuitenkin. Niissä ei myöskään ole yhtä runsaasti ylitetty päiväsaantisuosituksia minkään aineksen osalta (ylitetty on, mutta vähemmän kuin keitoissa) ja suolan määrä on kohtuullinen. Jos alkaisin laihduttaa, käyttäisin näitä kahta tuotetta kaikkein mieluiten. Haitta niissä on se, että niistä saa kolmen pussin vuorokausiannoksella vain vähän reilut 400 kcal vuorokaudessa, eli todella mitättömän vähän. En usko tuolla kalorimäärällä kenenkään pystyvän jaksamaan työntekoa ja muuta normielämää edes viikkoa.
Harmi, että jokaisessa tuotteessa on laktoosia ja maitoperäisiä ainesosia, joille olen kaikille allerginen.

3 kommenttia:

 1. Itselläni tippui kalorit aika alas, kun aloitin karppailun, ja voi sitä makean himoa. Valitettavasti. Ja vasta myöhemmin tajusin sen johtuvan liian vähäisestä kalorin saannista (söin kyllä runsaasti ja monipuolisesti, muttako kalorit jäi alle 1000kcal/vrk) ja koin silti jaksavani liikunnallisessa työssäni kohtuullisen hyvin. (työpäivä kuluttaa n 2500kcal)

  VastaaPoista
 2. En tiedä olenko ymmärtänyt kirjoituksistasi oikein, mutta mikäli olet raskaana tai edes epäilet olevasi raskaan, älä missään nimessä aloita mitään tällaisia kuureja...

  VastaaPoista
 3. En aikonutkaan aloittaa kuuria, minulle tuo laihdutuksen ajattelu vain tuo "normaaliutta" tähän raskaustestin odotteluun. Se on sellainen koko ajan elämässä mukana kulkeva projekti. Ja kun tähän blogiin olen pääasiassa kirjoitellut näistä kahdesta asiasta, piti välillä katkaista tuo raskauden vatvominen toisella aiheella.

  Nyt kun en sitten todistetusti ole raskaana, voisin harkita pussikeittokuuria vaikka viikoksi huhtikuun aikana. Voisi vähän tiputtaa painoa ennen uusia hoitoja.

  VastaaPoista