perjantai 21. lokakuuta 2011

Raskaus nro2

Vähän sanastoa ensin. Onko sisälläni hedelmöittynyt munasolu, alkio vai sikiö? Vai jokin muu? Milloin tätä voi kutsua raskaudeksi? Olen päättänyt kutsua muun muassa pakkasessa olleita kappaleita hedelmöittyneiksi munasoluiksi. Alkio tuntuu liian ihmismäisen olemassa olevalta. Sikiöksi alkio muodostuu kohdussa jossain vaiheessa, en oikeastaan välitä tietää keskustelua mikä on sikiö tai mikä on ihminen (käytännössä siis aborttikeskustelua).

Päätin, että minulle se on hedelmöittynyt munasolu kunnes se laitetaan sisääni ja alkio kunnes on aika ensimmäisen raskausajan ultran. Yritän tällä suojata itseäni kiintymästä kasvavaan hahmoon kohdussani ennen kuin sen olemassa olo on varmempaa.

Ensimmäisen yrityksen aikaan kommentoin ystävälleni hänen tunteettomuudestaan, kun hän oli pahoillaan jonkun hänelle tuntemattoman kuuluisuuden henkilön kuolemasta, mutta ei minun alkion menetyksestäni. Todellisuudessa en odottanut hänen olevan pahoillaan alkion puolesta vaan minun puolestani. Hänen olisi pitänyt nähdä mitä kaikkea muutakin kuin konkreettinen alkion menetys siinä prosessissa tapahtui.

Raskaudeksi sen sijaan olen kutsunut ja aion kutsua tätä prosessia heti alkion siirrosta lähtien. Sitähän se on, jotain elävää kohdussa. Vaikka olisikin vain muutaman päivän eikä sitä ehtisi itse kunnolla tajuamaankaan. Periaatteessa negatiivinen raskaustesti tarkoittaisi keskenmenoa, mutta siitä taas minulle aiheutuu niin vahvat mielikuvat sikiön keskenmenosta, etten halua sitä termiä käyttää tässä vaiheessa raskautta. Se on sitten vain joku poistuminen tai muu vastaava ennen kuin hedelmöittynyt munasolu on kehittynyt sikiöksi asti.

Eilisestä lähtien vatsa on ollut ihan omituinen. Ei ollenkaan kipeä. Mihin kaikki kipuni ovat kadonneet? Kohta jo kuukausien ajan vatsakipu on ollut päivittäistä ja se on pahentunut viikko viikolta. Nyt se on ollut jo vuorokauden kadoksissa. Voiko tästä jo päätellä jotain? Ehkä se on vain nuo Luget kun rauhoittaa endoa ja vähentää kipua. Ei minipillereistä kyllä ollut mitään apua endoon mutta ehkä Luget on tehokkaampia. Tai sitten kohtu oikeasti valmistautuu raskauteen ja endo on alkanut jo reagoida siihen? Vatsaa myös turvottaa hiukan, huomasin sen housujen vyöstä, jota en saanut täydelle kiinni. Omituista turvotusta, kun ei ole kipua eikä se myöskään näy vaa’alla.

Se ainakin on varmaa, että Luget toimii kuten ennenkin. Nälkä on järjetön. Mikään mitä syön ei vain pysty täyttämään nälkää. Jokin reseptori aivoissa nukahtaa aina keltahormonia saadessani enkä huomaa täyden tunnetta mistään. Näin kolmatta kertaa saman kokeneena voin todentaa edellisellä kerralla tajuamani yhteyden keltarauhashormonin ja nälän välillä.

Muuten on ollut ilo laittaa vain yksi Luge iltaisin sen edellisen kolme aamuin illoin sijaan. Sotku on huomattavasti paremmin hallussa, ja kapselit on miellyttävämmän muotoisiakin laittaa.
Vielä ei saisi olla kypsä odottamiseen, mutta kärsivällisyys on viime aikoina ollut aika tiukassa. Miksei ole jo aika raskaustestiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti