keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Pikkuhuomioita XXXVIII

Olen tänä syksynä katsellut ihmisten kenkiä. Itselläni on joka syksy ongelmana mitä laittaa jalkaan. Tarkeneeko vielä kesäkengillä, tarvitseeko kumisaappaat, mitkä kengät sopivat hameen kanssa pidettäviksi?

Tänä syksynä olen halunnut pitkään kuvitella olevan vielä kesä. Kieltäydyin käyttämästä takkeja kunnes oli pakollista saada pyöräillessä jokin tuulenpitävä vaate. Jos liikun autolla, en edelleenkään käytä takkia. Kuljen myös kesäkengissä edelleen. Yleisesti alan käyttää talvikenkiä melko varhain lämpötilan laskettua alle kymmeneen – kuten nyt on ollut jo pidemmän aikaa - mutta tänä vuonna en vain millään halua luopua kesästä.

Tulokseni seurattuani naisten kenkiä on, että suuri osa käyttää jo talvikenkiä. Vain harvoilla on kesäkengät tai lenkkarit/converset. Lenkkarityyppisiä kenkiä ei koskaan näe hameen kanssa, ainakaan tänä syksynä. Monilla talvikenkien käyttäjillä on nilkkurit, jotka nyt periaatteessa onkin syksyyn sopivat ”väliaikakengät”, vaikka sopivatkin talviseen käyttöön myös ennen pahimpia pakkasia. Niiden paras puoli on mielestäni korot. Harvoissa kesäkengissä on järkevät korot, mutta syys- ja talvikengissä kyllä. Mikä sinänsä on melko epäloogista; kesällähän se olisi helpompi kulkea korkokengillä kuin talvella.

Oudointa tuloksissa on saappaiden runsaus. Niitä käytetään sekä kaikenpituisten hameiden että erilaisten housujen kanssa. Enkä nyt tarkoita kumisaappaita, vaan talvisaappaita. Paksuja, 40 asteen pakkaset kestäviä talvisaappaita. Ilmeisesti ne ovat nyt muotia, mutta silti. Ei voi olla mukavaa kulkea tässä säässä kuumissa saappaissa koko päivän. Jalka ei hengitä tippaakaan, toisin kuin osittain avoimissa nilkkureissa kesäkengistä nyt puhumattakaan. Lisäksi on aivan liian lämmin saappaille, jalan kuin jalan luulisi hikoavan tuskallisesti jo muutaman tunnin käytössä.

Jos saappaiden käyttöä pitäisi jotenkin ymmärtää voisin vielä jotenkin käsittää polven yläpuolelle jäävät hameet ja saappaat – yhdistelmän. Nihkeästi vielä menettelee pitkät hameet ja saappaat. Mutta ne housut. Sen lisäksi, että jalka tungetaan nahkakuoreen hikoamaan polveen saakka jalan seuraksi työnnetään vielä housunlahje viemään se viimeinenkin ilmatila. Ei voi olla mukavaa iltaisin ottaa kenkiä jalasta. Talvella varmasti oikein mukava systeemi, mutta nyt ei ole talvi. Lämpötila ei laske alle nollan edes öisin. Mikä ihmisiä vaivaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti