torstai 18. marraskuuta 2010

Vanhat isät ja äidit saavat virheellisiä lapsia?

Lueskelin äsken uusia uutisotsikoita. Ylen uutinen ”Isän vanhuus saattaa lisätä lasten kromosomivirheitä” hätkähdytti hetken. Inhoan tuollaista uutisointitapaa.

Uutisessa ei millään tavalla määritellä mikä on vanha isä. Mistä iästä lähtien kromosomivirheet ovat mahdollisia iän tuomia ongelmia? Myös lause ”(riski on) joka tapauksessa vähäisempi kuin äidin korkeaan ikään liittyvä”. No mikä sitten on korkea ikä äidille? Tuskin sama kuin isälle? Mieshän voi saada lapsia periaatteessa koko ikänsä, nainen ei.

Onko tässä mielessä käsitetty vanha äiti yli 35-vuotias? 40-vuotias? 45-vuotias? Entä vanha isä? 40, 50, 60, 70? Oman elämäni kannalta vastauksella on väliä. Ja muutenkin mielestäni se olisi melko olennaista tietoa. Huolestuttava ajatus, että koska olen pakotettu odottamaan ja vanhenemaan ennen kuin mahdollisesti tulen saamaan lapsen, se ehkä on tämän odotuksen vuoksi ”kromosomivirheellinen”.

Eipä ole ensimmäinen kerta kun Ylen suppea uutisointi ärsyttää. Yle on muuttunut jatkuvasti enemmän lööppihakuiseksi iltalehdeksi kuin asialliseksi uutiskanavaksi netissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti