maanantai 22. marraskuuta 2010

Myrkyllinen äiti

Tämä ei nyt enää ole mikään uusi uutinen, mutta kommentoinpa kuitenkin.

Viime viikolla kohistiin naisten meikkien sisältämistä myrkyistä, kuinka ne vaikuttavat sikiöön. Erityisesti miespuoliset sikiöt tuntuvat olevan vaarassa, siittiöiden tuotanto on herkkä asia. Jo vuosia sitten jossakin tutkimuksessa todettiin, että äidin raskaudenaikainen tupakointi voi aiheuttaa poikalapsen siittiötuotannossa ongelmia ja lapsettomuutta aikuisena.

Uutinen on siitä mielenkiintoinen, että en huomannut siinä mitään kommenttia tyttölapsen kehityshäiriöihin. Tyttöjen munasolut kehittyvät kuitenkin sikiöaikana, poikien siittiöt vasta murrosikäisenä. Miksi sikiöajan altistus siis vaikuttaa nimenomaan poikiin eikä tyttöihin? Onko asia todella noin tarkkarajaista vai eikö tyttöjä vain ole tutkittu yhtä paljon kuin poikia?

Joka tapauksessa meikittömyys on siis hyvä asia, samaten hiuksien luonnollinen väri raskausaikana. En kyllä ihan varmaksi ymmärrä, miten ripsiväristä voi irrota ihoon suuria tai pieniäkään määriä myrkkyjä, kun se ei varsinaisesti edes kosketa ihoa.

Entäs deodorantit? Onko niissä sikiölle haitallisia myrkkyjä? Alumiinittomuuden ymmärrän, onnekseni kauppaan on tullut lisää alumiinittomia vaihtoehtoja viime vuosina, mutta entä ne ftalaatit? Mikrosta olen ajatellut pysyä kaukana muutenkin (jos siis joskus tulen raskaaksi), nyt täytyy myös välttää muoviastioiden käyttöä mikrossa. Mutta miten välttää kaikkea ftalaattia sisältävää, jos sitä kerran on kaikkialla? Jos se on niin vaarallista, miksi sitä on kaikkialla? Pitäisikö ftalaatteja alkaa vältellä ihan itsensäkin vuoksi eikä pelkästään sikiön takia? Tästähän saisi tehokkaan joukkohysterian aikaiseksi vähän yllyttämällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti