tiistai 11. tammikuuta 2011

Tästä se lähtee...

Nyt on käyty lapsettomuuslääkärissä. Minut tutkittiin ultralla ja mahastani löytyi endometrioosia. Olenkin ihmetellyt näiden jatkuvien vatsakipujeni syytä, mutta jostain syystä endo ei käynyt mielessäkään. Edellisestä kerrasta on jo niin monta vuotta. Vähän pelottaa, koska kävin ultrassa viimeksi kesällä eikä silloin näkynyt mitään kasvustoa. Melko suuri massa endoa on siis kasvanut noin puolessa vuodessa ja oireilee nyt päivittäin.

Lääkäri määräsi kahden kuukauden estolääkityksen, jolla endon toivotaan rauhoittuvan. Jos se joudutaan leikkaamaan, siirtyy lapsettomuushoitomme sen mukaisesti. Joten pistän toivoni lääkkeeseen.

Käytännössä endometrioosin takia meille tehtiin heti tällä ensimmäisellä kerralla hoitosuunnitelma koeputkihedelmöitykseen. Muita vaihtoehtoja ei edes harkittu. Olen ihan iloinen tästä, siinä on kuitenkin 35% onnistumismahdollisuus kun kevyemmissä vaihtoehdoissa parhaimmillaankin vain 15% todennäköisyys onnistua. Ja meillä se prosentti olisi ollut vielä matalampi.

Ensimmäiseksi lääkäri teki selväksi, että KELAn maksukatto lääkekorvauksista menee rikki jo ensimmäisellä apteekkikäynnillä. Lääkkeet maksavat yli 675,39 euroa (mikä on KELAn katto). Niiden päälle tulee julkisella puolella poliklinikkamaksut ja päiväkirurginen maksu, yhteensä noin 200 euroa. Maksut lisääntyvät luonnollisesti mitä useamman kerran on lasta yritettävä. Ei mitään halpaa; haaveiltu ulkomaanmatka siirtyy jälleen. Mutta on se sen arvoista. Enkä edes voisi lähteä ulkomaille nyt kesken hoitojen.

Seuraavaksi hoitaja alkoi latoa eteemme esitteitä ja tavaroita. Olin vasta pohtimassa ajatusta, että joudun pistämään itseäni lukuisia kertoja ja kuvittelin mielessäni tökkiväni olkapääni verille, kun hoitaja lykkäsi eteemme kassillisen tavaraa. Sain kaiken mahdollisen pistämiseen liittyvän tavaran, injektiokynästä oikeaoppiseen roskisrasiaan. Sen lisäksi sain ohjeet kynän ja lääkkeen käyttöön kolmena erilaisena paperiversiona ja dvd:nä. Voitte kuvitella kauhuni.

Kotona lueskelin ohjeita ja tutkin laukun sisältöä. Ei ainakaan neulat tule loppumaan kesken. Opin myös, että lääke tulee pistää vatsaan. Kosketusherkkä mahani joutuu todella koetukselle. Voitte kuvitella äskeisen kauhuni triplaantuneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti