tiistai 18. tammikuuta 2011

Henkilökohtainen IVF- onnistumisennuste

Sattui silmääni uutinen Iltasanomien sivuilla lapsettomuushoidoista. Sen mukaan Bristolin yliopiston nerokkaat tutkijat ovat keksineet testin, jonka avulla voi laskea todennäköisyyden saada lapsi koeputkihedelmöityksellä (IVF).

Luonnollisesti piti heti tehdä testi. Siinä oli yhdeksän helppoa kysymystä. Meille todennäköisyydeksi saada lapsi/yrityskerta tuli 31.3%. Ei erityisen houkutteleva luku, mutta parempi kuin ei mitään sentään. Kokeilin täyttää testin vaihtelemalla lapsettomuuden syytä sekä yritettyjä vuosia (1-2 vuotta) ja voin olla ihan tyytyväinen tuohon saamaani lukuun todenmukaisilla vastauksillani. Pahimmillaan todennäköisyys käväisi 13 prosentissa. Huh!
Uutisessa ja Bristolin yliopiston tiedotteessa kehuvat testin tarkkuutta. Kaipa siihen on jossain määrin luotettava; hoitava lääkärikään ei luvannut kuin 35% onnistumistodennäköisyyden.

Meille testin tuloksella ei ole niin suurta taloudellista merkitystä (muista merkityksistä en nyt tässä ala kirjoittaa), onneksemme. Me kun emme joudu maksamaan jokaisesta hedelmöityskerrasta tuhansia euroja. Jos hedelmöitysyritys maksaisi sen 25 000 dollaria, kuten jossakin mainittiin, voisi noilla onnistumisprosenteilla miettiä lapsensaantia uudemman kerran. Opiskelijan tuloilla jo tämä noin 1000 euroa on valtava summa. Onneksi Kelalla on maksukatto ja hedelmöittyneitä munasoluja pakastetaan; jos ei ensimmäisellä kerralla onnistu toinen kerta saman vuoden sisällä ei tule ihan niinkään kalliiksi.
Lapsi olisi mahtavaa saada, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Ei velkavankeuden uhalla.

3 kommenttia:

 1. Minä törmäsin tuohon testiin myös. En nyt muista tarkalleen mikä se prosentti oli, mutta 3:lla se alkoi. Mielestäni 30 ja jotain.

  Mielenkiintoinen juttu kyllä se testi.

  Toivottavasti teillä sitten hoidot onnistuvat :)

  VastaaPoista
 2. Jännitetään nyt ensin teidän hoitojen tulosta ennen kuin me päästään niin pitkälle. Pidän peukkuja!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen nettisivu sinulla. Tulen varmasti jatkossakin
  katsomaan tätä.
  Feel free to visit my webpage ; sähkötupakka

  VastaaPoista