keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Pikkuhuomioita XXV

Kävin äskettäin hämmentävän keskustelun kaverini kanssa siisteydestä. Mikä on siisti ihminen? Miten määritellään mikä siisteystaso kodissa pitää olla jotta sitä voidaan kutsua siistiksi tai ylisiistiksi? Onko määritelmä omassa päässä vai onko siihen olemassa joku perusstandardi?

Olen varsinkin viime aikoina viettänyt aikaa kaverini luona melko paljon ja luonut oman mielikuvan hänen siisteystasostaan. Se ei vastaa lainkaan hänen omaa käsitystään.

Pohdimme mitä sisältyy kodin perussiisteyteen ja miten itse sitä ylläpitää. Pidän itseäni melko sotkuisena tyyppinä, inhoan siivoamista ja välttelen sitä parhaani mukaan. Siksi yritän pyyhkiä tahrat, laittaa astiat koneeseen ja tavarat omille paikoilleen heti käytön jälkeen, jotta en joudu tekemään rasittavaa suursiivousta usein. Imurointi on välteltävää, lattioiden pesu muualla kuin keittiössä tarpeetonta turhan usein.

Kaverini kyllä pitää imurointia sekä lattioiden pesua tarpeellisena vähintään kerran viikossa, jos on vieraita tulossa hän saattaa imuroida useamminkin. Mutta ne tahrat! Kertaakaan en ole nähnyt hänen keittiötään tahrattomana; hellalla ruokajämiä, kahvitahroja pöydillä, kaakeleista ja kaapinovista nyt puhumattakaan. Vessanpönttö kerää pölyä, mutta lattia vieressä kiiltää. Pidän häntä lähes yhtä sotkuisena kuin itseäni, toisinaan jopa sotkuisempana.

Keskustellessamme kävi ilmi, että kaveri itse pitää itseään hyvin siistinä ihmisenä. Jopa ylisiistinä ja siivousnipona. En ollut uskoa korviani. Outoa miten käsityksemme siististä kodista voivat olla niin samanlaiset, mutta samalla täysin erilaiset. Emme ole lainkaan samaa mieltä siitä mikä on siisti ihminen. Tuntui hassulta jatkaa keskustelua, kun määrittelimme siisteyden samoin perustein mutta samalla kaverini väitti moneen kertaan olevansa erityisen siisti ihminen. Hän ei mielestäni yllä lähellekään siistin ihmisen määritelmää. Voiko olla niin sokea omille näkemyksilleen? Vai olenko minä sokea ja tartun liian hanakasti inhoamiini tahroihin enkä näe kodin muuta siisteyttä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti