sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Ovuloiva sekopää

Ovulaation odottelu on saanut ihan liian suuret mittasuhteet päässäni. Aloin tekemään testejä keskiviikkona, mutta kuten kirjoitin jo aiemmin, unohdin katsoa ensimmäisen testin tuloksen oikeaan aikaan. Torstaina tein toisen testin, joka olikin huomattavasti haaleampi kuin keskiviikon testi. Tästä sain aikaan itselleni lähes paniikkikohtauksen, kun hätäilin oliko ovulaatio ollut sittenkin edellisenä päivänä ja nyt jo ohi.

Soitin klinikalle heti sen auettua ja jätin soittopyynnön IVF-hoitajalle. Ilmeisesti kuulostin tarpeeksi kärsivältä, koska hoitaja soitti minulle jo 10 minuutin päästä. Kerroin tilanteen ja hän varasi minulle ultra-ajan parin tunnin päähän. Se rauhoitti vähän hermojani; ehkä kaikki ei olisikaan hukassa. Onneksi torstai oli vapaapäivä töistä.

Ultraa tekemässä oli ilokseni se yksi ainoa järkevä lääkäri klinikaltamme. Minua on hoitanut neljä lääkäriä, joista kaksi tuntee tapaukseni tuijottelematta koko ajan tietokoneen ruutua ja vain tämä yksi tuntuu ottavan hoitamisen vakavasti. Ultrassa sain sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyvä uutinen oli se, että ovulaatio ei ollut vielä tapahtunut, vaan isohko munasolu oli edelleen kypsymässä eikä kohdun limakalvokaan ollut vielä erityisen paksu. Olin hätäillyt ihan turhaan. Huono uutinen oli se, että endometrioosi oli taas lähtenyt kasvuun. Wuhuu. Johan tässä saikin viettää monta kuukautta ilman endometrioosia ja samalla ilman hoitoja – eli hukkaan meni nekin kuukaudet.

Toukokuussa ultrassa oli mitattu vasemmalla endometriooma 1 cm, nyt se oli jo 3 cm kokoinen ja oikealle oli ilmestynyt myös pari pientä endometrioomaa. Tämän mahdollisen PASin jälkeen mahdollinen seuraava tehdään hormoniavusteisesti tuon kasvun takia. Jos nyt munasolut selviävät sulatuksesta tällä kertaa. Miten saatoinkin unohtaa, että tietenkin sulattamiseen menee aikaa eikä PASia voida tehdä ihan siltä istumalta.. Raivostuttava hermoilu hukkaa järkiajatukset päästä.

Joka tapauksessa ovulaatio oli nyt sitten eilen, selkeän kirkas punainen viiva testissä. Lääkäri rauhoitteli hermostumistani: riittää että soitan maanantaiaamuna klinikalle niin katsotaan miten PASiin voitaisiin päästä, vaikka ovulaatio on viikonloppuna. Joten sitten vain odottelemaan maanantaiaamua ja lääkärin tuomiota asiasta. Onneksi työt on jo loppu ja luennot alkaa vasta viikon päästä.

3 kommenttia:

 1. Toivottavasti pääsette sinne PASsiin ja piinapäivät käyntiin. Omaa kokemusta endosta ei ole, mutta sen perusteella mitä siitä tiedän ei varmasti ole mukava kaveri se. Toivottavasti pääsette siihen passiin ja raskaus alkaa. Se kuulemma on sitä parasta lääkettä endoon.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Ihmeellinen, ja pirullinen tauti endo. Omasta en paljon tiedä. Ne kaksi endometriooma löydettiin ultrassa (noin 2cm halkaisijat) ja seuraavassa ei näkynyt enää. Lääkäri ei ihmetellyt sen enmpää, totesi että voivat piiloutua. Ihmettelin kun itsekin niitä näin ruudulla aikaisemmin, enkä tajua mihin sen kokoiset pallurat lähtisivät. Raskaus onnistuikin siinä hoidossa, niin nyt ne endometrioomat kait ainakin pysyvät saman kokoisia.

  VastaaPoista
 3. Oon tullut siihen tulokseen, että endo ilmestyy aina juuri silloin kun siitä on eniten haittaa. Muulloin se pysyttelee kaikessa rauhassa piilossa. Mulle on kyllä mainostettu aina ekasta leikkauksesta 10 vuotta sitten raskauden parantavaa vaikutusta, mutta uskon vasta kun näen sen itse..

  VastaaPoista