lauantai 10. joulukuuta 2011

Surkeaa spermaa

Pistipä silmään uutinen sperman laadusta. Joku on tutkinut eri lajien spermoja ja löytänyt huonolaatuisimman sperman. Uutinen ei kerro tutkimuksen tieteellisistä kriteereistä sen enempää, mutta tutkimuksen luotettavuus ei ole tässä nyt olennaista.

Olennaista on, että tutkimuksen mukaan kaljurottien siittiöistä suurin osa oli epämuodostuneita. ”Siittiöiden päät saattoivat olla kutistuneita, kartiomaisia, venyneitä tai kaksipäisiä ja niissä saattoi olla outoja liuskoja. Kolmas poikkeava piirre oli siittiöiden liikkumatapa. Ainoastaan 1–15 prosenttia siittiöistä kykeni uimaan ollenkaan, ja vain yksi prosentti kykeni uimaan nopeasti.”

”Tutkimusta johtaneen Gerhard van der Horstin mukaan siittiöiden heikkous johtuu spermakilpailun puuttumisesta. Koska kuningatar valitsee parittelukumppanin itsevaltaisesti, koiraiden välillä ei vallitse mitään kilpailua, ja huonoillakin siittiöillä pärjää. Siittiöiden laadulla ei näyttänyt kuitenkaan olevan vaikutusta kaljurottien lisääntymiskykyyn. Kaikki koiraat kykenivät siittämään naaraan ja ne saivat terveitä jälkeläisiä.”

Kysymys kuuluukin: koska ihmisillä ei ole yleisesti kilpailua kenen siittiöt ehtivät hedelmöittämään ensin, eikö huonolaatuiseksi luokitellullakin spermalla pitäisi siis pärjätä ihmismaailmassakin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti