torstai 15. joulukuuta 2011

Laihdutus, osa 39

Kiirettä on pitänyt. Viime viikolla ihan kokonaan unohdin punnita itseni ja kirjoittaa siitä. Tällä viikolla olen vaihteeksi väärässä kaupungissa, joten punnitus ei onnistu tänäänkään. Ajattelin silti tehdä vähän tiliä herkutteluistani, jos se vaikka auttaisi pitämään kuria paremmin seuraavalla viikolla.

Pikkujoulukausi on päällä ja sen huomaa. Torttuja, pipareita, piparitaikinaa, joulusuklaata, glögiä, punaviiniä... Yhtenä pahimmista päivistä söin kolme joulutorttua illan aikana. Eikä liikuntaa nimeksikään, pyöräilykausi loppui jäisiin teihin ja olen nyt kävellyt lyhyet matkat tai ajanut autolla pidemmät. En tiedä uskaltaisinko edes mennä vaa’alle.

Tämän viikon alkupäivät olen juossut viimeisillä luennoilla ja kirjoittanut viimeisiä esseitä, joten olen muutaman aterian onnistunut korvaamaan ateriankorvikkeilla. Olen myös juonut paljon teetä naposteluvälipalojen syönnin sijaan. Toivon, että nämä vähän kompensoivat pikkujouluherkuttelua enkä olisi niin pelottavan paljon lihonut kun joskus ensi viikolla ennen joulua uskaltaudun punnitsemaan itseni.

Tein mellejä kavereille joululahjaksi ja tietenkin niitä tuli muutama itsekin syötyä siinä samalla ja mieli tekisi tehdä niitä lisääkin, tuli niin hyviä. Resepti on mummini reseptikirjasta, jonka sain perinnönjaossa yli kymmenen vuotta sitten. En tiedä miltä vuodelta ja mistä alkuperäinen resepti on peräisin, minulle se periytyi mummin itsensä kirjoittamana. Jos veikata pitäisi sanoisin reseptin olevan 1970-80-luvulta jostakin tomusokerimainoksesta tai keittokirjasta. Olin ihan unohtanut koko reseptin, en ole koskaan itse tehnyt noita, mutta muistan syöneeni niitä mummilla lapsena. Laitan tähän alkuperäisen reseptin ja itse tekemäni version, joka on sovellettu koska käytössä oli vain pienen lähikaupan valikoimat.

Minttumellit n.50 kpl
1pkt (225g) tomusokeria
1 valkuainen
5-6 tippaa piparminttuöljyä
75g taloussuklaata

Sekoita valkuainen tomusokerin joukkoon, mausta seos mintulla. Tiputa seoksesta lusikalla pyöryköitä öljyllä voidellulle voipaperille. Kun seos on jähmettynyt, koristele jokainen karamelli nokareella sulatettua suklaata.

Lähikaupasta ei löytynyt pipariminttuöljyä eikä taloussuklaata, joten korvasin öljyn mantelirouheella ja suklaana käytin Fazerin sinistä. Pienin paketti tomusokeria oli 500g, josta melleihin kului noin 250g eli enemmän kuin reseptissä sanotaan. Tein ensin kokeeksi muutaman löysemmän namun ennen kuin lisäsin tomusokeria ja mantelirouheen ja massasta tuli tosi tahmeaa ja kiinteää. Maun puolesta tykkäsin kyllä molemmista versioista, joskin löysempi olisi ollut parempaa sen mintun kanssa. Kaikki mellit kuivuivat tiiviiksi parissa tunnissa huoneenlämmössä ja pystyin lisäämään sulan suklaan päälle. Helppo ja edullinen karamelli, suosittelen konvehtien tilalle jouluksi.

ps. Tänään iltapäivällä vihdoin ja viimein uuteen hoidon suunnitteluun. Pitäkää peukkuja pystyssä, että kaikki menee hyvin! Kerron sitten huomenna mitä tapahtui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti