torstai 29. maaliskuuta 2012

Kevyt - Viimeisiä ajatuksia projektista

Minun osaltani Kevyt-projekti loppui helmikuun puoliväliin ja endometrioosileikkaukseen valmistautumiseen. Saavutin alimman painolukemani tammikuun lopussa ja haluaisin pitää sitä ”virallisena” lopetuspainona, mutta se taitaisi olla vähän huijausta. Vertaan tässä nyt kuitenkin uusia tuloksia tuohon alimpaan lukuun.

Punnitsin itseni ennen hormonipistoksia maaliskuun alussa ja silloin olin lihonut tarkalleen yhden kilon tammikuun lopusta. Helmikuussa kirjoitin lihoneeni 1,2 kiloa, joten olin laihtunut parissa viikossa 200g. Tänä aamuna painoin taas 1,1 kiloa lisää eli yhteensä painoa on tullut alimpaan lukemaan 2,1 kiloa lisää. Käytännössä nousu tarkoittaa, että projektin alkupainosta olen laihtunut kolmessa kuukaudessa 100g. Vaikka painonnousu ärsyttää, pidän tulosta kohtuullisena olosuhteisiin nähden. Olen onnistunut aikaisemmin lihomaan paljon enemmän lyhyemmässä ajassa.

Liikunta on ollut joko fyysisesti mahdotonta tai muuten vain kiellettyä melkein koko ajan helmikuun puolivälistä tähän päivään. Tänään on ensimmäinen päivä hyvin pitkään aikaan, kun vatsaan ei satu jokainen pikku liikahdus tai ruuan nauttiminen. Toistaiseksi hyppimiset ja pomppimiset on vielä kielletty, mutta mieliala tuntuu virkeältä paremman vatsaolotilan myötä ja aionkin lähteä rauhalliselle lenkille metsään tänään. Pitää tämän viikonlopun aikana pikkuhiljaa lisätä liikuntaa päiväkuvioihin, jotta selviän ensi viikon juoksu-urakasta reissussa. Matkan ensimmäinen kauhunhetki tulee jo menomatkalla, kun pitää vaihtaa viidessä minuutissa bussista junaan tuntemattomassa paikassa rinkka selässä.

Syömisten kanssa en ole ollut mitenkään tarkkana sitten leikkauksen. Olen syönyt perusruokiani, jotka ovat automaattisesti kohtuullisen kevyitä ja annoskoot ovat vatsakivun takia pysyneet kohtuullisina. Mutta olen myös langennut pizzaan ja sipseihin pariin otteeseen. Ongelmani on tietysti hoitojen korostama makeanhimo – erityisesti leivostenhimo – jota helpottaakseni olen leiponut pullaa, piparkakkutaikinaa, tiikerikakkua, muffinsseja, ostanut berliininmunkkeja, suklaata ja niin edelleen loputtomiin. Olen vahtinut vain viikkotasolla leivosten määrää noin suunnilleen.

Nyt kun aloitin viime viikolla taas Luget, odotin niiden jälleen kerran poistavan kylläisyyden tunteen. Omituista kyllä näin ei ole toistaiseksi käynyt, vaan ruoka-annokseni on pysyneet kohtuullisen kokoisina. Viime viikonloppuna tilanne oli jopa päin vastoin, en jaksanut syödä sitäkään annosta mitä normaalisti syön. Makeanhimokin on helpottanut enkä ole enää useampaan päivään ahminut herkkuja. En ymmärrä mistä tämä uusi, odottamaton muutos johtuu enkä ole jaksanut analysoida asiaa toistaiseksi. Mysteerit omassa kehossa kyllä vaativat analyysia ja haluttomuuteni pohtia asiaa hämmentää minua yhtä paljon kuin itse muutos.

Kevyt-projekti itsessään oli oikein hyvä idea ja sen kautta sai mukavaa intoa omaan yrittämiseen. Nyt tuntuu, että olisi voinut toimia enemmänkin yhdessä, mutta se voi johtua tästä omasta luovuttamisestani eikä niinkään projektin toiminnasta. Harmi, että projekti loppuu juuri nyt kun olisin taas kunnossa sitä jatkamaan. Joskin tietysti toiveena olisi painonnousu lähiaikoina eikä lasku. Jos joku aloittaa uuden projektin esimerkiksi 9 kuukauden päästä, tällä hetkellä tuntuisi osuvalta osallistua siihen silloin. Jos olisin ollut kunnossa koko projektin ajan lupaava alku olisi varmasti jatkunut projektilaisten kannustuksella paremmin kuin yksin keventäminen.

2 kommenttia:

  1. Jos minulta kysytään (vaikka ei varmaan kysytä ;D), niin hitsit, että voit olla tyytyväinen nykytilanteeseen. Sinua on sen verran riepoteltu kevään aikana, että tosiaan ei siinä ole voinut oikein mitään painonpudotusta pääasiallisesti miettiä. Leikkaukset, hormonihoidot, kivut ja muutokset elämässä. Noiden lopputulema voisi helpostikin olla +5 kg tai enemmänkin! Minä ainakin arvostan suuresti, että painosi on pysynyt kaiken tuon myllerryksen lomassa kurissa. Onnittelut siitä! :)

    Nyt toivotaan tosiaan, että painosi olisi noususuhdanteessa tulevien kuukausien aikana siitä toivotusta syytä <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos Rowan. Osaat aina sanoa ne oikeat sanat. :)

    VastaaPoista