keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Valmistautumista ja yrttejä

Nyt on muutettu väliaikaiseen asuntoon, etsitty urakalla uutta kotia, laitettu vanha myyntiin, nähty kavereita, käyty labrassa, vastattu hoitajalle lukuisiin leikkausta koskeviin ennakkokysymyksiin, järjestetty kokouksia ja verkkokurssin velvollisuuksia niin ettei mahdollisesti venyvä sairasloma haittaisi ryhmätyöskentelyä (miksi en pääse opiskelijajärjestötoiminnasta eroon vaan aina innostun lähtemään hallituksiin ja kuka idiootti keksi sen verkkokurssinkin tähän ottaa?) ja siinä ohessa vähän opiskeltukin. Ja juotu paljon teetä.

Vatsa hajoaa. Tuntuu, että endo on ottanut taas uuden kasvuspurtin viime piikityksen jälkeen. Tai se on vaihtanut paikkaa lähemmäs virtsarakkoa. Pidempään istuminen on ollut hankalaa jo aiemminkin, mutta nyt tuntuu jo lyhyen istumisen jälkeen kova vessahätä. Kun sitten menen vessaan, ei nestettä todellisuudessa ole niin paljon kuin vatsa kuvitteli. Vatsaa myös turvottaa koko ajan ja jokainen syöminen kivistää ikävästi ensin ylämahassa, myöhemmin alamahassa. Ihan kuin ruuansulatus olisi puoliteholla yhtäkkiä. Mittasin turvotusta, vyötärön ympärysmitta muuttuu keskimäärin 20 senttiä leveämmäksi, joskus enemmänkin. Päätä siinä sitten mitä vaatteita käyttää, että mahtuisi turpoilemaan muttei tippuisi päältä ennen turvotusta.

Eikä nuo tuskat rajoitu enää istuvaan asentoon. En voi nukkua lempiasennossani kyljellään puoliksi mahan päällä, vaan ainoat siedettävät asennot on selällään tai puolittain kyljellään nallen tukiessa vatsaa alhaalta päin. Muuten pitää yölläkin ravata vessassa. Huomasimme myös ikäväksemme, että seksikin on vaikeutunut tämän takia. Jollen pääse ajoissa vessaan, kuten joskus öisin, päivällä luennolla tai pitkää matkaa ajaessa, paine tuntuu nousevan kurkkuun ja alkaa oksettaa. Selkeästi tämä jotenkin liittyy ruuansulatusjärjestelmään ja pelkään tietysti sitä huonointa vaihtoehtoa – että endo olisi levinnyt suoleen ja siitä joudutaan poistamaan pätkä. Toivon, että se vain ”irrallisena” möykkynä painaa suolta, mikä aiheuttaa nämä tuntemukset.

Aikaisemmin varsinkin ”Kuningattaren kevennys”-yrttitee auttoi turvotukseen ja ruuansulatuksen tuskaiseen olotilaan, mutta tällä viikolla ei mikään ole tuntunut auttavan. Lisäneste teen muodossa tuntuu jopa pahentavan tilaa, mikä on uusi ja huolestuttava piirre. Jos en voi enää juoda edes teetä enkä syödä, mitä sitten?

Jotta tämä ei menisi pelkäksi valittamiseksi, loppuun yrttiteemainos. Olen vuosia käyttänyt tuota yllämainittua teetä, se auttaa kun on syönyt vähän liikaa ja maha tuntuu halkeavan ahmimisen seurauksena. Se helpottaa kipua ja ylimääräistä turvotusta todella nopeasti. Kunhan muistaa hauduttaa tarpeeksi pitkään ja lämpimällä vedellä kuuman sijaan ettei polta yrttejä. Itse haudutan 10 min. ja juon sen mieluusti melkein kädenlämpöisenä, en kuumana, mutta se lienee makukysymys. Persiljan takia en uskalla juoda teetä kauhean usein, vain pahimpiin olotiloihin.

Yllä olevasta linkistä pääsee tutustumaan muihinkin Savonlinnan Yrttipaja Oy:n tuotteisiin, joiden fani ja suurkuluttaja olen. Kaikkia yrttejä ei jaksa kerätä tai kasvattaa itse. Teeladuissa on useita vatsaa auttavia sekoituksia, olen kokeillut niistä vain Kuningattaren kevennystä sekä Pitopöydän juhlajuomaa, josta en havainnut apua ruuansulatukseen. Luulen, että itselleni sopii parhaiten tuohon käyttöön fenkolinsiemen-persiljayhdistelmä. Haluan kuitenkin varoittaa blogin aiheeseen liittyen: joissakin yrteissä on vahva voima ja ne saattavat sekoittua lapsettomuushoitojen lääkkeiden kanssa, muista lääkityksistä nyt puhumattakaan. Esimerkiksi Kehäkukkaa en varmuuden vuoksi itse käytä sisäisesti ja noista teesekoituksista suhtaudun epäillen Hovineidon Harmonia-sekoitukseen.

Korostan nyt vielä: suosittelen tutustumaan kaikkiin yrtteihin, joita aiot käyttää yhdessä minkä tahansa lapsettomuudenhoidossa käytettävän aineen kanssa ja kysymään lääkäriltä. Huomaa, että on eri asia mikä osa kasvista käytetään ja millä tavalla (haudutettuna, keitettynä, raakana, murskattuna, ulkoisesti, sisäisesti, jonkun toisen yrtin kanssa yhtä aikaa..). Yrteistä on apua, mutta joistakin niistä voi olla myös haittaa varsinkin pidempään säännöllisesti käytettynä. (huomaa linkin sivustolla kirjallisuus-luettelo tarkemman tiedon etsimiseen)

4 kommenttia:

 1. Sinähän olet ollut ahkera! Mutta kyllä kuulostaa kamalalta nuo kärsimäsi oireet... Kunpa leikkauksen myötä saataisiin pois nuo pesäkkeet ja olosi helpottuisi.

  Saanko kysyä, millä tavalla teillä seksiin vaikuttaa? Kun minusta joskus yhdynnässä tuntuu, että en uskalla päästää miestä ihan "pohjalle" asti, siis ihan kuin tulisi joku seinä vastaan ja se tuntuu pahalta. Tässä ihan mietin asiaa ja tajusin, että aina loppua kohden pinnistelen, että mies ei menisi ihan niin syvälle. Mieskin on sanonut, että joskus tunnun jotenkin ahtaalta ja on huolissaan, että tahtomattaan satuttaa. Minulla on myös menkkakipuja ennen vuotoa ja sen aikana, mutta yleensä pärjään kunnon buranasatsilla. Nyt kuitenkin mietin, kun hoidotkin ovat menneet miten ovat, olisiko syytä mainita lääkärille noista yhdyntätuntemuksista ja kysyä onko endo kohdallani varmasti poissuljettu... Anteeksi turhan yksityiskohtaiset kuvaukset, mutta kun tuo asia nyt vähän vaivaa mieltä.

  VastaaPoista
 2. En usko, että tuo "pohja-asia" liittyy endoon. Mullakin se joskus sattuu, mutta korjaantuu asennon vaihdolla ja/tai rentouttamalla lihakset tietoisesti. Joskus kun sattuu sitä alkaa jännittää lihaksia ja silloin sattuu lopulta enemmän. Kuitenkin siis on mahdollista joissakin asennoissa mennä pidemmälle kuin toisissa eli mulla ei ole mitään siellä esteenä, menokulma tai jotain on vain väärä. Ehkä miehesi vain on vähän liian pitkä tai liian käyrä sun paikkoihin. Pinnistele alavatsalihasten sijaan käsilläsi, laita kädet teidän väliin ja ohjaa miestä olemaan menemättä liian pitkälle mutta opettele pitämään ne pienet lihakset rentoina. Ehkä se auttaisi vähän.

  Tekstissä viittasin seksin uusiin ongelmiin, joita tuo suurentunut kasvusto on tuonut mukanaan. Niitä on lähinnä asentojen hankaluus. Kun on muutenkin kauhean täysinäinen olo alamahassa koko ajan ja endo painaa ikävästi virtsarakkoa, ei ole maailman miellyttävin olotila tunkea sinne vielä lisätäytettä. Oikeastaan ainoa miellyttävä asento kaikessa - nukkuessa, olemisessa, seksissä - on suoruus. Ei saa koukistaa jalkoja ettei mikään paina mahaa eikä toinen ihminen saa painaa sitä myöskään. Eli mun päälläni ei voi olla enkä mä voi olla toisen päällä. Voin vaan joko seistä suorana tai maata suorana. Se ei siis satu, vaan saa aikaan ikävän painon tunteen mahaan, sellaisen tukehtumisen. Ja kovan vessahädän, joka ei tietenkään helpota millään vippaskonstilla.

  Kuukautiskivut on mulla endon aikana sellaiset, että Miranaxin voimalla päästään juuri ja juuri sängystä ylös ja parhaina kuukausina vietetään vain yksi sairaspäivä, pahimpina kolme. Itse pidän rajana sitä, mihin pystyy maksimilääkityksen voimalla. Jos voi seistä suorana ilman kramppeja, liikkua suht normaalisti vaikkei ehkä urheilla tai kurotella, on terve. Terveys on tietenkin henkilökohtainen määre, mulla toi on toiminut hyvänä määritelmänä.

  Sun ongelmat ei mun silmään näytä endo-ongelmilta, siis kokonaisuudessaan mitä teidän tilanteesta tiedän. Eikä ainakaan nuo yhdyntäkivut. Koska analysoin kaiken, oon analysoinut myös seksikokemukset ja -tuntemukset koko seksielämäni ajan eikä tollaset kivut ole viitanneet endoon. Auttoiko?

  VastaaPoista
 3. Kiitos paljon yrttitietoudesta, pitää kokeilla!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Kerttu, vastauksestasi <3! Kyllähän tuo sinänsä helpotti, kun oireeni eivät kuitenkaan ole lähelläkään kuvaamiasi. Tosin kun olen endosta googletellut, voivat ilmeisesti oireetkin olla aika moninaiset ja toisilla lievemmät kuin toisilla. Mutta minä nyt tässä vaiheessa kuvittelenkin itselleni yhtä jos toista; kun jotain kerran on vialla, sille haluaisi jonkun syyn.

  Tuo teidän seksitilanteenne (ja tilanteesi muutenkin) kuulostaa kyllä vaikealta :(. Mahtavaa kuitenkin on, että vaikeuksista huolimatta ette ole ilmeisesti alkaneet selibaattilinjalle, vaan sentään joitain asentovariaatioita on löydettävissä. Sinusta kyllä huokuu sellainen henkinen vahvuus, että periksi et anna ja ihailen asennettasi kovasti! Voi kunpa tämä kevät toisi vihdoin helpotusta elämääsi!

  VastaaPoista