tiistai 18. helmikuuta 2014

Palveluntarjoajan ja maan valinta

Niin paljon valintoja tehtävänä! Mistä maasta, mitä sairauksia, montako lasta, minkä ikäisiä, kenen kautta, mitä maksaa...

Sairauksista on kohtuullisen helppo löytää lisätietoa, tunnen olevani kohtuullisen varmalla pohjalla täyttäessäni rasti ruutuun-lomaketta. Mutta siihen se helppous sitten jääkin. Eri maiden adoptioita on hankala vertailla, infotilaisuuksia ei järjestetä - tai jos järjestetään niin vasta kun on valinnut jonkun maan ja ainoastaan keskellä päivää Helsingissä. Tarvitaanko tähän kalliiseen projektiin vielä ylimääräisiä kuluja loputtomasta matkustamisesta ja palkattomien vapaapäivien ottamisesta, jotta pääsee kuuntelemaan kahdeksi tunniksi jotain ehkä sopivaa-ehkä ei - luentoa! Kirjallisuus on tässä asiassa yhtä tyhjän kanssa, tieteelliset tutkimukset eivät puhu maavaihtoehdoista, romaanit on pääasiassa julkaistu 10-20 vuotta sitten. Onhan niitä kiva lukea, mutta ei se tämän päivän tilanteeseen hirveästi auta. Otan vastaan kirjavinkkejä uudemmasta (kauno)adoptiokirjallisuudesta! Erityisen kiinnostunut olisin muiden adoptoivien maavaihtoehtopohdinnasta. Miten se tuntuukin olevan monille niin helppoa ja minusta se kaikkein vaikein valinta.

Laitoin viestiä Interpedialle yli kaksi viikkoa sitten eikä siihen ole vieläkään vastattu. Laitoin uutta viestiä perään jo lähes viikko sitten, ei mitään hyötyä. Puhelimessa eivät osanneet vastata kysymyksiin, henkilö toisessa päässä kuulosti hyvin epävarmalta ja lupasi vastaukset viestin sekä puhelun kysymyksiin sähköpostiini. Ei ole tullut. Vaikea kuvitella meidän valitsevan heitä palveluntarjoajaksi kun kohtelu on tällaista. Minä ainakin oletan saavani tuhansille euroilleni edes peruspalvelua, mikä tarkoittaa osaavaa henkilökuntaa ja alle viikon vastausaikaa kysymyksiini. Kuulen jo jonkun lukijan ajatuksen: tässä käytetään pyöreästi se 12 000 euroa (plus matkat) lapseen eikä palveluun ja lapsen saatuaan kaikki ikävä unohtuu plaa plaa plaa. Ei pidä paikkaansa. Tässä maksetaan pääasiassa palvelusta. Ihmisten työstä. Mikäli palveluntarjoajalla on huono asiakaspalvelu odotusajasta tulee tuskaa. Mitään ei voi kysyä vaan pitää elää epätietoisuudessa ja kaiken pienenkin asian takia on juostava Helsinkiin keskellä arkipäivää. 

Toisaalta tuntuisi tyhmältä valita Helsingin kaupunki palveluntarjoajaksi, heillä nyt ei ainakaan ole toimintaa oman kaupunkinsa ulkopuolella. En ole vielä selvittänyt miten hyvin heillä toimii sähköposteihin vastaaminen, puheluiden yhtäkkiset kysymykset tai etäyhteys. Nettisivujen päivitys on heillä hidasta - osa tiedoista on vuodelta 2012 - enkä löydä sieltä tietoja järjestävätkö he tapahtumia vuonna 2014 vai eivät. Kaikkein paras olisi Pela, heidän adoptiovastaavansa tuntuvat olevan hyvin tavoitettavissa kysymyksiä varten. Mutta se taas rajaa maavaihtoehdot vähiin.

Liian vaikeaa!

11 kommenttia:

  1. Helsingin kaupungilla on ehdottomasti paras palvelu. Tämä ei ole ainoastaan minun, vain myös monen muun heidän kauttaan adoptoineen mielipide. Osalla on kokemusta myös muistakin palveluntarjoajista.

    VastaaPoista
  2. Hyvä tietää. Kaipaan mielipiteitä ja perusteita ja kaikkia mahdollisia muiden kokemuksia juuri nyt kun näitä pyörittelen päässäni.

    VastaaPoista
  3. Korjatkaa muut jos olen tehnyt virheitä, mutta tässä pieni pikakatsaus.
    Interpediaa en suosittele palvelun heikkouden vuoksi.

    Hesan kohdemaat:
    Etelä-Afrikka: -Odotusajat 3v luokkaa, puolet odotuksesta ennen papereiden lähetystä. Lastenkodit pääosin ok, osa lapsista on sijaisperheissä, muista kuin löytölapsista hyvin tietoa taustasta. Hakumatkalle pääsee muutamassa viikossa lapsitiedosta, adoptio on virallinen ja vahvistettu samantien. E-A päässä kaikki toimii hyvin ja vaikuttaa eettisesti hyvätasoiselta, lapset olleet varsin terveitä fyysisesti, mutta aika monilla on alkoholin aiheuttamia vaurioita.
    Kenia: -Viimeisen vuoden aikana ollut viiveitä ja muutoksia systeemissä, mutta aiemmin odotusajat olleet lyhyitä papereiden lähetyksestä lapsitietoon, suurin haaste on pitkä ja ennakkoon pituudeltaan epävarma oleskeluaika (n. 9-12kk) Keniassa, byrokratia on joillakin takkuillut, lapset olleet varsin terveitä fyysisesti, taustat voivat olla rankkoja.
    Bulgaria: -Uusi kohde, kukaan ei oikeasti vielä tiedä kuinka tulee toimimaan. Muualle maailmaan on sieltä tullut etupäässä keskivaikeasti -vaikeasti erityistarpeisia lapsia ja jo selvästi isompia lapsia, sisarusadoptio on mahdollinen. Kaksi matkaa vaaditaan.
    Thaimaa: -Hyvin hidas nykyään, yli 4 vuotta, monen mielestä ei toimi enää käytännössä, yli 4v tai erityistarpeista voi hakea kiintiön ulkopuolelta, mutta se ei välttämättä nopeuta odotusaikaa.
    Kolumbia: -Ei toimi käytännössä, lainsäädännössä tehty muutoksia, parhaillaan matchataan 0-3v lapsia vielä 2006 paperinsa lähettäneille. Kolmen sisaruksen sarjan voisi saada kohtuuajassa.
    Viro: -Ei toimi käytännössä

    Pelan kohdemaat:
    Venäjä: -Odotusajat olleet melko lyhyitä 1-2v, riippuu lapsitoiveesta ja alueesta. Vanhemmille on tiukat terveysvaatimukset ja vaaditaan runsaasti adoptiokoulutustunteja. Pientä lasta toivovien on hyväksyttävä erityistarpeita. Lastenkotien tasot ovat vaihtelevia, osa hyvin laitosmaisia. Lapsilla rankkoja taustoja, monella alkoholin aiheuttamia vaurioita. Kolme matkaa Venäjälle vaaditaan, ennen ensimmäistä matkaa vain suppeat tiedot lapsesta saatavilla. Byrokratia on mutkikasta, yllätyksiä ja adoptioiden keskeytymisiäkin hakumatkojen välillä on sattunut. Adoptio tulee lainvoimaiseksi Suomessakin 10vrk Venäjän oikeudenkäynnistä.
    Kiina SN: -Kiina vaatii hakijoilta varallisuutta, koulutusta, terveyttä ja tuloja monia muita maita enemmän, sekä adoptiokoulutustunteja. Lapsitiedon voi saada nopeastikin (viikkoja-kuukausia) sen jälkeen kun hakemus on kirjattu Kiinassa, riippuu lapsitoiveesta. Valtaosa lapsista on poikia, joilla on jokin merkittävä fyysinen erityistarve, tai useampia. Lapsitiedot ovat vaihtelevia laajuudeltaan. Lapsitiedosta on tehtävä päätös lapsen hyväksymisestä 72h sisällä siitä kun Pela on lukinnut lapsen tiedot, käytännössä aikaa on hakijoilla pari päivää. Terveystiedoissa on ollut puutteita ja virheitäkin, yllätysdiagnooseihin on hyvä varautua. Hakumatkalle pääsy vie joitakin kuukausia, Kiinan päässä matkajärjestelyt ja byrokratia toimivat hyvin ja adoptio on samantien vahvistettu Suomessakin. Seuranta-aika on pitkä
    Filippiinit: -Ei ole vastaanottanut vuoden 2011 jälkeen hakemuksia terveistä ja pienistä lapsista. Mahdollisesti tulossa kiintiö tänä vuonna. Erityistarpeisiksi luokitellaan Filippiineillä lähinnä vain oikeasti kehitys- tai liikuntavammaiset tai isompia lääketieteellisiä hoitoja tarvitsevat, sekä 3 tai useamman lapsen sisarukset ja yli 9-vuotiaat. Hakumatkalle pääsee muutamassa kuukaudessa, matkajärjestelyt on hoidettava itsenäisesti. Lastenkodit ovat pääosin hyvätasoisia, lapsista on hyvät tiedot. Adoptio vahvistetaan puolen vuoden päästä Suomessa. Sitä ennen lapsi on alkuperäisellä nimellä ja virallisesti sijoitettuna perheeseen adoptiota varten.
    Thaimaa: kuten Hesan kohdalla.

    VastaaPoista
  4. Interpedia on tunnettu siitä, että sieltä ei vastailla ja kaikki on hidasta.

    Pelasta itsellä erittäin hyvät kokemukset!

    VastaaPoista
  5. En myöskään voi suositella Interpediaa. Hidas, olematon "palvelu". Helsinkiä voin suositella lämpimästi. Esikoinen Ip:n, kuopus Helsingin kautta.
    Kiitos hyvästä keskustelunavauksesta!

    VastaaPoista
  6. Todellakin mukavaa kun kerrotte kokemuksianne. Lisää, lisää! :)
    Mihin maahan/maihin olette päätyneet? Mitkä oli tärkeimmät valintakriteerit? Vai tuleeko tässä olo, että kertomalla maavalinnoista hankkii itselleen kilpailua jonotukseen ja ehkä joutuukin odottamaan pidempään?

    VastaaPoista
  7. Meillä Interpedia ja kaikki sujunut erittäin hyvin tähän asti, maavalinta tehty. Olen saanut sähköpostilla vastauksen samana päivänä kun olen lähettänyt. :) maavalinta ei ollut helppo meillekkään mutta jotenkin Kenia vain lopulta tuntui omalta. Lyhyt odotusaika ja pitkä hakumatka suurena plussana. Etelä-afrikka ja Kiina vaikutti myös hyviltä vaihtoehdoilta.

    VastaaPoista
  8. E-A:sta tulleilla lapsilla ei käsittääkseni usein ole FAS-taustaa, kuten joku aiemmin mainitsi.

    VastaaPoista
  9. Etelä-Afrikassa on valitettavasti maailman suurin FAS:in esiintyvyys, ja monilla adoptioon päätyvillä lapsilla on taustassa raskauden aikaista alkoholialtistusta, vaikka kaikilla sitä ei ole erikseen kerrottu.
    ks. esim:
    http://www.fasworld.com/south-africa-highest-incidence-of-fetal-alcohol-syndrome-in-the-world/

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16331845

    http://www.ara.co.za/news/56/15/FAS-prevalence-underestimated-in-South-Africa

    Eteläafrikkalaiset lapset ovat ihania, hyvin selviytymiskykyisiä ja ehdottomasti oman perheen ansaitsevia, mutta sieltä adoptiolasta toivovien on hyvä tiedostaa maan vähäosaisten naisten yleinen ongelmallinen alkoholinkäyttö, erityisesti elämän kriisitilanteissa, kuten ei-toivotun raskauden aikana.

    VastaaPoista
  10. Aika monta vuotta adoptioasioita seuranneena ja EAsta itse adoptoineena sanoisin, että FAS-lapsia ei ainakaan minun tietääkseni ole juuri tullut. Voi olla ongelma kohdemaassa, mutta päätyvätkö sitten lainkaan kv-adoptioon. Summa summarum: en FAS-"pelon" vuoksi jättäisi EAta valitsematta.

    VastaaPoista