keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Lanttu

Tulin juuri ajatelleeksi, että vaikka olen kirjoitellut kaikenlaisista kasvisruuista täällä blogissa, olen jättänyt yhden monikäyttöisimmistä kasviksista hyvin vähälle huomiolle. Lanttu. Se säilyy viileäkaapissa perunaa pidempään (kokonaisena tai puolikkaana, mutta ei kuorittuna niinkään) ja kokonaisena jopa huoneenlämmössä kohtuullisesti (testattu mökillä). Eli lanttua voi ostaa kerralla isomman satsin vaikkei kaikkea heti käyttäisikään. Kunhan ei peitä sitä muovilla, vaan antaa olla irrallaan.

Peruna on kaikille tuttu ja sille on keksitty lukuisia käyttötarkoituksia reseptikirjoissa sun muualla. Perunan korvaajaksi on usein esitetty ulkomaista bataattia. Ja hyviähän molemmat on, mutta ikävän kaloripitoisia. Sen sijaan lanttu on kevyttä ja kuitenkin terveellistä. Ja yhtä hyvää, jollei parempaakin. Lanttua voi käyttää perunan sijaan missä tahansa reseptissä. Keittäessä kannattaa lantusta tehdä melko samankokoisia kuutioita, jotta ne keittyy tasaisesti. Lanttu on tässä asiassa herkempi kuin peruna.

Itse olen laiska kokkaaja, joten useimmiten valmistan isompia satseja kerralla. Kuorin ja pilkon lantut telkkaria katsellessa ja pistän kiehumaan. Osasta tulee juureskeiton pohja, osa jää käyttöön sellaisenaan keitettyinä kuutioina, osa menee pakkaseen, osasta tehdään sosetta. Ennen vanhaan koulussa oli aina lantturaastetta ja kuulemma jotkut syövät lanttusuikaleita raakana kuten porkkanaa syödään, mutta minä en voi sietää raakaa lanttua. Yh.

Sen sijaan valmistettu lanttu on herkkua. Keitettyjä kuutioita käytän lisukkeena perunan tai pastan sijaan. Soseutettua lanttua käytän ruuissa ja leivonnaisissa. Äiti keksi jo vuosia sitten laittaa karjalanpiirakoihin lanttusosetta riisipuuron sijaan. Niin saadaan vegaanikarjalanpiirakoita. Siihen soseeseen ei laiteta lainkaan mausteita, korkeintaan vähän suolaa. Piirakoita saa helposti myös valmisruistaikinasta ja valmislanttusoseesta. Leipoessa on hyvä muistaa,että lanttu tulee taikinakuoren läpi helpommin kuin riisi tai perunamuusi, joten se tarvitsee paksumman kuoren. Klassikko on tietysti myös lanttukukko, mutta siihen kuuluu lihaa  ja se on hitaampi valmistaa.

Linssilanttupata on helppo valmistaa soseesta. Keitä vain linssejä ohjeen mukaan, lisää soselanttu ja mausteet. Käytän itse rakuunaa, valkosipulia ja mustapippuria. Moussaka lantusta onnistunee sekä soijarouheella että jauhelihalla. Siihen voi lisätä myös kesäkurpitsaa ja munakoisoa.

Uunilanttu on myös herkullista. Hauduttamalla lantusta tulee ihanan makeaa – nyt ei puhuta jouluisen lanttulaatikon siirappimakeudesta, vaan ihan erilaisesta mausta. Voisin kuvitella, että paistin kanssa haudutuspussissa uunissa lanttu imee lihan lientä itseensä ja maistunee hyvältä lihansyöjän suussa. Itse tykkään lantusta ihan sellaisenaan haudutettuna. Jokavuotisella rosvopaistilla lanttu on parhaimmillaan. Silloin lanttu on saanut hautua omassa foliopussissaan maakuopassa päiviä. Mausteena hippusen suolaa, hunajaa ja timjamin oksia.

Myös grillissä valmistettu lanttu maistuu. Grilliin teen melko ohuita siivuja, samaten jos teen lastuja, joista kirjoitin jo aiemmin. Grillilanttu on hyvää mausteisena. Joko hunajalla makeutetut, esikeitetyt kuutiot tai suolaiseksi maustetut siivut. Suolaisiin pitää laittaa kunnolla ainakin valkosipulijauhetta, chiliä ja pippuria. Itämaisempaa lantusta saa maustamalla sen inkiväärillä ja neilikalla.

Lanttu on edullinen, kotimainen kasvis. Se on lähes kaloriton, siitä saa  C-, E- ja K-vitamiineja, kuitua, karoteenia, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja sinkkiä. En ymmärrä miksei sitä käytetä enempää ihan perusruuanlaittoon. Ilmeisesti kysynnän puutteessa marketeista on viime aikoina kadonneet kokonaiset lantut ja tilalle tullut muovitettuja palasia. Palaset eivät säily yhtä hyvin kuin kokonaiset ja muovikelmut on  muovin tuhlausta. Mikäli ostaa muovilantun, pitää muovi poistaa heti kotiin päästyä jottei lanttu mätäne ennen kuin sen ehtii käyttää. Vaatikaamme kokonaiset lantut takaisin kauppoihin ja aletaan kaikki yhdessä myös käyttää niitä omassa keittiössämme!

Voin lisätä kommentteihin tarkempia reseptejä, mikäli joku haluaa.

3 kommenttia:

 1. Oikein tuli vesi kielelle, nams :) Ite olen valmistanu lantun epäterveellisesti paistamalla voissa, sellasia lastuja. Suolaa ja pippuria mausteeks. Ai että. Ja eihän se niiin epäterveellistä oo sekään kun itse lanttu on kuitenkin vähäkalorinen... Huomisen ostoslistalla lanttu siis :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Kerttu tästä lanttupostauksesta! :) Minä pidän myös lantusta ja olipa mukava saada käyttökelpoisia vinkkejä sen käyttämiseen. Meillä on viime aikoina pyritty korvaamaan perunaa milloin milläkin ja lanttuhan olisikin hyvä vaihtoehto.

  Grillissä (ja muutenki lisäkkeenä) myös munakoiso on hyvä vaihtoehto, toki siinä on rasvaa enemmän kuin perunassa, mutta hiilareita vähemmän.

  VastaaPoista
 3. Lantut roks! Mä just eilen bongasin ohjeen lantturieskoihin, ja sormet jo syyhyää että pääsisin lähipäivinä testaamaan sitä :P

  Meillä syödään perunaa ehkä pari kertaa vuodessa. Korvaamme sen lähestulkoon aina lantulla tai bataatilla. Suosittelen lämpimästi testaamaan grillattua bataattia myös. Se on meillä suurinta herkkua nykyään, timjamilla ja merisuolalla maustettuna tietenkin :)

  VastaaPoista