keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Kevyt - Keittosuosikit

Kookos kyseli joskus aiemmin keittoreseptejä ja näin hitaasti minäkin osallistun aiheeseen parilla suosikillani. Kannattaa vilkaista myös muiden projektilaisten blogeista herkullisia keittoreseptejä.
Ainoa ruoka, jota teen itse on keitot. Ne on niin helppo valmistaa, että jopa minä osaan sen. Joten olen kokeillut melkoisen määrän erilaisia pääasiassa kasviskeittoja, joitakin kalakeittoja myös. Toki alla oleviin resepteihin voi helposti lisätä lihaa niin halutessaan. Valitsin suosikeistani hitaasti ja nopeasti valmistuvat keitot, joista alempi on myös mieheni suosikki.


Helppo juureskeitto
Etsi kaupan hyllystä juureksia. Kaikki juurekset käy. Joskus marketeista löytyy perinteisten kotimaisten juuresten lisäksi erikoisuuksia. Itse haistelen tuntemattomiakin juuria ja otan paloja suhteessa niiden hajuun. Vahvanhajuista vähemmän kuin miedonhajuista. Keittoni pääraaka-aineena on usein lanttu ja porkkana, lisänä palsternakkaa, juuriselleriä/varsiselleriä, naurista, sipulia/purjoa. Joskus täytteenä myös perunaa.
Mausteena valkosipulia, chiliä (paljon rouhittua chiliä), ripaus mustapippuria, toisinaan raastettua inkivääriä. Erilaiset yrtit (tuoreet tai kuivatut) tuovat myös kivasti vaihtelua keittoon, eikä pidä unohtaa persiljaa. Suolaa keitto ei kaipaa. Joskus laitan sekaan purkillisen tomaattimurskaa.


Kaikki juurekset pilkotaan suunnilleen tasakokoisiksi, laitetaan kattilaan ja vettä päälle niin paljon, että palat peittyvät reilusti. Keitetään kannen alla kunnes pehmeitä (määrästä riippuen 1-2 tuntia). Palataan keittiöön maustamaan keitto yllämainituilla mausteilla, kun juurekset on melkein pehmeitä. Annetaan hetki hautua pienellä lämmöllä kunnes kaikki on ihan pehmeää. Lisätään tomaattimurska ja soseutetaan. Jos ei halua sosetta, ei kannata keittää ihan niin pehmeäksi asti. Silputut yrtit lisätään soseutuksen/keittämisen jälkeen. Tuoreiden yrttien maku on parhaimmillaan ilman lämmitystä saksilla silputtuna. Vettä voi lisätä tarvittaessa missä tahansa vaiheessa.

Rasvaisempi herkku saadaan lisäämällä lautaselle ”silmä” kermaa, tuorejuustoa, smetanaa, raejuustoa (rasvaton raejuusto ei toimi keitossa) ja leipäkuutioita. Maidottoman, hiukan makeamman version saa kookosmaidolla.

Kikhernekeitto
Pieni purjo
3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä

1 prk keitettyjä kikherneitä (tai voit liottaa kuivista, valmistus kestää pidempään. Itse käytämme GoGreenin luomukikherneitä)
2 rkl tomaattipyreetä
1l kasvislientä (käytämme itse Fond Du Chefin kasvislientä)
2 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
0,5 dl tuoretta basilikaa tai oreganoa

Huuhtaise purjo ja viipailoi se. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota molempia kattilassa muutama minuutti.
Lisää keitetyt, huuhdellut kikherneet ja tomaattipyree. Lisää kasvisliemi ja anna porista keskilämmöllä noin 10 min. Mausta.

Kasvisliemikuutiot on ongelmallisia. Niissä on paljon rasvaa ja suolaa kaikilla valmistajilla. Reformilla on luomukuutioita, joissa on vähemmän suolaa, mutta edelleen paljon rasvaa. Jollakin valmistajalla olen nähnyt vähärasvaisia kuutioita, mutta niissä on sitten hirveästi lisäaineita. Pitäisi kai jaksaa tehdä itse ja pakastaa kuutiot. Aivan kuin pakkanen ei olisi joka syksy ylitäynnä muutenkin.

2 kommenttia:

  1. Näitä täytyy testata, kopioin heti reseptit talteen! :)

    VastaaPoista
  2. Mun pitää opetella kirjoittamaan selkeämpiä reseptejä, joista itsekin saan selvän luettuani ne uudelleen. :)

    VastaaPoista