Rowan tuossa kyseli miten saisi lisättyä kasviksia ruokavalioonsa helposti. Tunnen melkein velvollisuudekseni vastata, kun olen helppouden puolestapuhuja myös ruuanlaitossa. Asiaa auttaa, että olen ollut noin 14 vuotta kasvissyöjä ja aina huono ja kärsimätön kokki. Mieleeni tuli muutama vinkki, joita voisi soveltaa itselle sopivalla tavalla.
Kaikkein nopein ja helpoin tapa lisätä kasviksia ruokaan kuin ruokaan on tietysti pakastekasvikset. Ei tarvitse pestä ja pilkkoa. Sekoituksia on valtavasti, kotimaisia keittojuureksia valmiiksi pilkottuina, perinteinen herne-maissi-paprika, wok-kasviksia itämaiseen, kiinalaiseen, ties-minkälaiseen tyyliin sekoitettuna, kaalisekoituksia ynnä muuta. Yksinkertaista on ostaa valmiiksi kastikkeen sisältävä pakaste ja pistää pannulle lihojen kanssa tai uunivuokaan juustokuorrutuksella. Ei kulu aikaa eikä vaivaa. Valmiskastikkeen sisältävistä pakasteista suosittelen lukemaan tuoteselosteen, joissakin on aika hurja määrä lisäaineita.
Tuoreet kasvikset vaativat aina pesun, kuorimisen ja pilkkomisen. Tuoreiden kasvisten hyviin puoliin kuuluu valinnanvapaus; pakastekasvikset on yleensä sekoituksia, joiden kaikista aineksista ei aina pidä. Tuoreissa on enemmän ravintoaineita kuin pakasteissa ja pakasteet on yleensä tuotu kaukaa, tuoreissa voi valita kotimaisia. Tuoreiden kasvisten valinta ei tarkoita pelkästään raakojen kasvisten syöntiä - salaatti on ihan hyvää, mutta kasviksia voi myös lämmittää!
Tuoreita kasviksia saa lisättyä ruokavalioonsa kuorimalla ja pesemällä niitä valmiiksi kaappiin isomman satsin kerralla, esim. kerran viikossa. Kun kurkku, porkkana, tomaatti, appelsiini, paprika jne. on pesty, kuorittu ja pilkottu valmiiksi jääkaappiin, niitä voi sieltä kiireessä ja väsyneenä napsia välipaloiksi tai lisätä ruuan sivuun helposti. Kaikki nuo säilyvät ilmatiiviissä rasioissa useita päiviä pilkottuina. Yksi vaihtoehto on säilyttää muun muassa kuorittuja porkkanoita juomalasissa veteen upotettuna jääkaapin ovessa. Greipit ja verigreipit syön poikittain halkaistuina lusikalla. Nopeasti valmistuva välipala sekin.
Wok
Wokinhan voi tehdä myös tavallisessa pannussa, kunhan pitää määrän tarpeeksi pienenä tai tekee useamman satsin kerralla, jotta mahtuu kääntelemään kasviksia pannussa.
1 pienehkö kesäkurpitsa
1 paprika
½ pussia (maustamattomia) pakastewok-kasviksia (maun mukaan, ei kuitenkaan mitään keittovihanneksia, vaan wokiin tarkoitettuja rapeita kasviksia)
Valkosipulia maun mukaan, meidän annoksessa yleensä 4 kynttä
1 prk kidneypapuja (käytämme yleensä chilimaustettuja papuja liemineen, löytyy S-kaupoista)
1 prk maustettua tomaattimurskaa tai valmis kastike, esim. Uncle Ben’s
400g lihasuikaleita (oman maun mukaan mitä vain lihaa) TAI 2,5 dl (kuivia) soijasuikaleita
Syöjien lukumäärän mukaisesti nuudelia tai riisiä
Tuosta määrästä tulee ruokaa moneksi päiväksi/monelle henkilölle. Keitämme aina aterioille uudet nuudelit tai riisin, koska siitä tulee parempaa niin.
Pilko kasvikset, laita kuumalle wokpannulle pieneen tilkkaan öljyä. Paista noin 5-10 min, kunnes kasvikset on puolipehmeitä. Samanaikaisesti paista toisella pannulla maustetut lihat/keitetyt ja maustetut soijasuikaleet. Tai yhtä pannua käyttäessäsi paista lihat wokpannulla ensin ja siirrä odottamaan sivuun. Soijasuikaleet voi rapeuttaa mausteineen lyhyen keittämisen jälkeen myös uunissa.
Nuudelit tai riisit kiehuu omassa kattilassaan.
Lisää pavut ja kastike kasviksiin, tarkista maku ja lisää esim. chiliä tai mustapippuria, jos kaipaat lisämakua. Muista, että riisi imee makua itseensä lautasella, nuudelit ei. Eli mausta riisin kanssa syötävä wok runsaammin. Anna hautua pari minuuttia miedolla lämmöllä. Lihat voi lisätä pannulle tai lautaselle. Wok asetetaan lautaselle nuudelien/riisin päälle kauniiksi keoksi.
Valmistuu myös ilman pilkkomista pelkistä pakastekasviksista ja on hyvää kokonaan ilman lihaa/soijaakin. Tai voi tehdä pelkistä tuoreista kasviksista. Maku on eri riippuen käyttääkö samaa kasvia pakasteena vai tuoreena ruuassa. Nuudelia/riisiäkään ei ole pakko lisätä, maistuu pelkiltäänkin.
Sovellusmahdollisuudet on rajattomat, yllä vain yksi esimerkki hyväksikoetusta yhdistelmästä.
Omenalastut
(toimii melkein kaikilla siivuttamiseen tarpeeksi kiinteillä kasviksilla, vihanneksia en suosittele)
Siivuta omenat ihan ohuiksi siivuiksi kuorimatta (suosittelen luomuomenia kun ei kuori säilöntäaineita pois kuoren mukana)
Levittele lastut leivinpaperin päälle uunin ritilälle. Uuni 50 astetta, luukku raolleen esim. puulastan avulla. Pidä uunissa ainakin yksi yö, aika riippuu lastujen paksuudesta. Puuhella olisi helpompi ja ekologisempi, mutta sellaista ei meillä ole.
Omenalastut voi laittaa sellaisenaan tai maustaa ennen uuniinlaittamista kanelilla, hunajalla, sokerilla, inkiväärillä, piparkakkumausteella, sitruunamehulla tms.
Suolaiset lastut, esim. porkkanat voi maustaa chilillä, paprikajauheella, mustapippurilla, valkosipulilla, inkiväärillä, sitruunamehulla, (porkkana on muuten todella hyvää hunajan, inkiväärin ja sitruunamehun kanssa, en tiedä toimiiko yhdistelmä muiden vihannesten kanssa) jne. Lanttulastuja olen ajatellut kokeilla seuraavaksi.
Kuivatut lastut säilyy loputtomiin ilmatiiviissä purkissa (ja ovat kaunis lahja lasipurkissa). Meillä on vieläkin kolmisen vuotta sitten tehdystä isosta satsista maustamattomia omenalastuja lasipurkissa, maistuu hyviltä eikä merkkiäkään huononemisesta.
Soijavinkkejä myöhemmin, jos kiinnostaa. Muitakin ideoita löytyy, alkaa vain tämä postaus venyä loputtomiin. Kiinnostaako osa 2 aiheesta? Jotain erityisiä kasviksia tai mausteita, joita haluaisitte käyttää? Sieniä en syö, muuten löytyy vinkkejä joka lähtöön.
Tämä oli itselleni varsin tarpeellinen ja motivoiva postaus - kiitos siis!!! Olen onnistunut ppienellä ajatustyöllä lisäämään kasviksia ruokavaliooni, mutta näillä "uudetvanhat" ideat tulivat taas tarpeeseen. Noita lastujuttuja täytyy ehdottomasti kokeilla!!!
VastaaPoistaKiitos kommentista. Teen niin paljon peruskasvisruokaa etten oikein osaa tietää mikä olisi helppo vinkki vs. itsestäänselvyys, siksi päädyin muistuttelulinjalle kasvisten helppoudesta ja säilyvyydestä. Reseptejäkin olisi monia mielessä, mutta taas, mikä on helppoa ja mikä ei... Yllättävä ongelma. Soijarouhe on mun mielestäni yksi helpoimpia ruoka-aineita käyttää moneen, mutta en tiedä kuinka tuttu se on ihmisille.
VastaaPoista