tiistai 25. toukokuuta 2010

Sopivien rintaliivien valinta

Rintaliivit on se vaatekappale, josta tiedän jotain. Ne osaan ostaa. Usein näkee ihmisillä aivan vääränkokoisia liivejä päällä, joten tässä pieniä ajatuksia.

Kaikilla naisilla on kaksi rintaliivikokoa, jotka on rinnakkaisia toisilleen. Joten liivejä on aina sovitettava, koko ei kerro onko juuri tämä malli sinulle sopiva. Itselläni koot on 75D ja 80C, useimmiten tuo ensimmäinen mutta ei aina. Olen joskus käynyt turhauttavan keskustelun tutun kanssa siitä, kuinka hän ostaa liivinsä aina vain koon perusteella, koska hän haluaa olla B-kuppi eikä A-kuppi. En vaan jaksa ymmärtää mitä väliä kuppikoolla on, jos on päällä mukavat liivit, jotka ei purista vaan tukee sopivasti.

Rintaliivejä sovittaessa hakaset pitää saada kiinni tiukimmalle, muuten ympärysmitta on liian pieni. Väliin pitäisi mahtua sormikin ja silti vielä pystyä hengittämään. Liian isot taas eivät välttämättä tipu päältä vaan takaosa nousee ylös. Jos takaosa on ylempänä kuin rintasi alareuna, ympärysmitta on liian iso. Ei ole erityisen kauniinnäköistä, kun joskus näkee selkämakkaroiden pursuavan liivien nauhan molemmin puolin. Selkämakkarat eivät tarkoita, että on lihava, itselläni ne alkoivat kehittyä ahkeran kuntosalilla käymisen sivutuotteena aikana, jolloin olin vielä laiha. Mutta väärällä liivivalinnalla niitä saa korostettua ja lopputulos ei ole kaunis. Tarpeeksi leveät liivinnauha ja olkaimet piilottavat selkämakkarat tehokkaasti. Makkaroiden pursuaminen ei automaattisesti tarkoita, että pitäisi ostaa ympärysmitaltaan isommat liivit vaan kannattaa ensin kokeilla leveämpää mallia samasta koosta.

Liivien koko ajan runsastuvaan mallistoon en uskalla ottaa kantaa. Se on hyvin henkilökohtaista mistä mallista pitää eikä liity kokoasioihin suoranaisesti. Se minua ärsyttää, että valmistajat katsovat tarpeelliseksi topata sekä C- että D-kuppeja ihan liian usein. Tai sitten materiaalina on jokin joustava kangas, joka ei millään jaksa rinnan painoa. Valmistajat eivät todellakaan osaa ajatella mitä on liikkua isojen rintojen kanssa. Itselleni mukavinta materiaalia on joustamaton pitsi tai tuettu puuvillakangas. Valitettavasti puuvillaisia, saati saumattomia liivejä on hyvin harvoin tarjolla sopivia kokoja, joten suurin osa liivivarastostani koostuu erivärisistä pitsisistä viritelmistä. Mustia liivejä olen metsästänyt jo pidempään mutta ne tuntuvat kadonneen kaupoista. Tai siis sellaiset mustat, jotka täyttävät kriteerit hyvistä liiveistä juuri minulle. Usein samasta mallistosta löytyy valkoiset sopivat mutta mustaa ei löydy oikeassa koossa vaan mustat loppuvat hyvin usein B-kuppiin ja C:stä löytyy muutama hajakoko. D-kuppia on aina ollut hankala löytää mustana. Lieneekö mustilla niin kova menekki, että olen aina myöhässä paikalla.

Ennen häitäni kävin rintaliiviliikkeessä ostamassa "ne kunnon liivit kerrankin". Hain olkaimettomia, valkoisia liivejä. Sain kiertää useamman liikkeen ennen kuin pääsin edes sovittamaan ja sovittaessa oli myyjän ammattitaito täysin hukassa. Kuvittelin, että liiviliikkeestä saisi hyvää palvelua mutta myyjällä ei ollut lainkaan mielipidettä onko sovittamani liivit hyvännäköiset päällä ja miten olkaimettomat liivit olisi helpoin pukea päälle. Olin hyvin pettynyt ja kuvitelmani siitä, että maksan palvelusta ja hyvistä liiveistä romuttuivat täysin. Ostin kyllä liivit mutta käyttäessäni ennen häitä niitä huomasin etteivät ne olekaan mukavat päällä, joten itse hääpäivänä olin ilman rintaliivejä. Pukuni tiukka korsetti piti rinnat paikallaan tarpeeksi hyvin. Kallis opetus: liiviliikkeestä saa yhtä hyvää palvelua kuin marketista ja liivien laatukin vastaa samaa, joten miksi maksaa tyhjästä.

EDIT: Lisäys.
Huomaan tekstistäni puuttuvan ainakin yhden olennaisen poikkeuksen. Jos ostaa joustavasta kankaasta tehdyt liivit, niitä ei pidä sovittaessa kokeilla hakaset tiukimmalla kiinni. Joustava kangas venyy käytössä, joten sovittaessa niiden olisi hyvä olla tiukat löysimmällä hakasvaihtoehdolla, niin saa venymisvaraa ja pidemmän käyttöiän liiveille. Kaikki liivit venyvät jonkun verran käytössä kankaasta riippumatta, mutta joustava kangas venyy nopeammin ja menettää tukevuutensa rintojen painosta riippuen jopa parissa kuukaudessa. Siksi on hyvä olla varaa kiristää ympärysmittaa.

2 kommenttia:

  1. Tää on NIIIIN totta, itse myöskin isorintainen. "isojen" liivit ovat usein halvemmissa tuettomia, ilman ryhtiä. Kallista touhua sanon minä. Itse olen siinä koossa, että ostan melkeen minkä vain hyvän/tukevan/laadukkaan oloisen liivin, kunhan on oikean kokoinen. Nyt harmittaa, ettäkö tässä kutistuu, että pitäisikö ostaa pienemmät nyt, vaiko vasta kuukauden päästä, nykyiset kun ovat jo hitusen liian väljät. Changesta koen saaneeni hyvää palvelua, ja kohtuullisen edullisesti (aiemmin maksoin liiveistä väh. 60e, nyt changesta ostan 30e) kohtuullisia liivejä. Harmi vain, minulle täydellistä liiviä ei varmaankaan ole. jollei netistä lähde tilaamaan :(. ja ko minä kuulun seurakuntaan Sovita ennenko ostan...

    VastaaPoista
  2. Palvelun taso varmaankin vaihtelee eri liikkeissä mutta mitä viime kesänä kiertelin Helsingin alusvaateliikkeitä jäi kyllä paha maku suuhun. Myös Changesta. Kauniita liivejä siellä on.
    Parhaat liivini olen ostanut Lindexiltä siinä 20e molemmin puolin. Urheiluliiveissä luotan Stockan valikoimiin ja kohtuulliseen asiakaspalveluun, tosin niitä ei sitten saakaan alle 50 euron. Välillä aina ärsyttää se valtava rahanmeno kun liivejä on pakko ostaa niin usein, varsinkin urheiluliivit menettää tukevuutensa muutamassa kuukaudessa, jos käy joka viikko urheilemassa.

    Mä ostaisin sinuna korkeintaan yhdet vähän pienemmät, jos aiot kutistua lisääkin. Turhaa rahanmenoa, jos kovasti pienenee ostaa joka kokoon uudet liivit. Mut mä oonkin pihi. :)

    VastaaPoista