keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Raskaus on raskasta?

Käväisin ostoksilla tänään ja tulin ajatelleeksi tuntemattomia ohikulkijoita. Mietiskelin muutamaa näkemääni raskaana olevaa naista ja heidän tapojaan. Miksi raskaus saa huohottamaan puhuessa? Painaako maha keuhkoja tai palleaa? Olen huomannut saman aiemminkin keskustellessani raskaana olevien kanssa. Onko oleminen asennossa kuin asennossa todella niin raskasta ison mahan kanssa? Joskus vuosia sitten jouduin olemaan pari yötä sairaalassa viimeisillään raskaana olevan kanssa samassa huoneessa ja tämä kuorsasi kammottavan äänekkäästi molemmat yöt niin etten voinut nukkua. Kuuluuko se pakollisena osana raskauteen vai onko se joidenkin epäonnisten kohtalo?

Entä sitten kävely. Tänään vastaani vaappui yksi, jonka oletin olevan raskaana kävelytyylin ja pukeutumisen perusteella mutta aloin miettiä ohitettuani hänet, että (löysästä) paidasta ei edes nähnyt mahtoiko olla pientä mahakumpua. Ainakaan ei mitään isoa, joka edellyttäisi vaappuvaa kävelytyyliä. Miksi niin moni raskaana oleva vaappuu mahan koosta riippumatta? Ymmärrän sen jotenkin isomahaisten kohdalla mutta kaikilla ei ole jättimasua ja silti vaaputaan. Ilkeästi aloin huvittaa itseäni kävellessäni autolta sisään kokeilemalla vaappumista ja pilkkaamalla niitä, jotka vaappuvat pitkään synnytyksen jälkeen ihan vain tavan vuoksi. Häpesin ilkeyttäni kyllä saman tien, vaikkei ajatuksiani kai kukaan lukenutkaan.

Raskauteen liittyy monia tällaisia minulle tuntemattomia mysteerejä, joita haluaisin päästä selvittämään. Jos en pysty saamaan lapsia itse, olen valmis adoptointiin mutta tunnen jääväni jostain paitsi, jos en kertaakaan pääse kokemaan millaista on olla raskaana. Tuntea lapsi sisällään ja kokea kaikki ne vaivat, jotka saavat juoksemaan vessassa viiden minuutin välein, vaappumaan ja kuorsaamaan. Sormet on ristissä jälleen, kahden päivän sisään pitäisi vuotojen olla alkamatta.

3 kommenttia:

 1. Mie en tiedä muista, itse raksaana olleena voin kertoa kokemuksia, se lämpöpatteri siellä mahassa ei helpota elämää, sitä on kuuma ja hiki pakkasellakin. Sitten, ainakin loppuraskaudessa mulla oli oikeesti keuhkot ahtaalla, ja lapsiraasu kun potkikin viellä kylkiluihin <3. Uskoisin kumminkin, että toi, miten toiset huohottaa/hengästyy, niin liittyy kumminkin selänpituuteen ja siihen miten lapsi mahtuu siten sinne mahaan. ja kyllähän se melkeen toisilla 10kg, toisilla 30kg 9kk aikana tullutta lisäpainoa tekee tehtävänsä. että alkaa vaappumaan, jollei sen takia että selkä on kipeä, niin nivuset on kipeänä kun liitokset löystyy. toisilla aiemmin, toisilla myöhemmin (minä kuulun porukkaan myöhemmin)
  Voithan sinäkin kuvitella kuitenkin vatsasi päälle keskimääräisen vauvan painon verran lisäpainoa, n 3,5kg ja sit istukka ja muut hömpsyt päälle, n 1kg. Harva varmaan kokee olonsa silloin 'parhaimmaksi' Ja mulla lapsi oli ihana/ilkeä, sai rampata pissalla just sillon ko aikos lenkkeillä, tuli potkuja suoraan rakkoon </3.
  Kuulostaa pahalle? Ei, ei se ei ole pahaa, en ainakaan kokenut itse tuota 9kk odotusta pahana. Enkä sitä synnytystäkään niin kivuliaana mitä tv:ssä olen nähnyt. Itseasiassa minusta se oli aika kivuton :D . Kun kuitenkin palkkiona on tuo tuolla pinnasängyssä tuhiseva pienokainen. Niin päivääkään en vaihtaisi pois.
  Toiset kokee raskauden eritavalla. toiset helpompana, toiset vaikeana. Itse koin sen helppona.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Piristävää kuulla asioista kokeneen suusta.
  Tuo on totta, en tullut ajatelleeksi, että myös jalkoväli voi tulla kipeäksi ennen synnytystä. Kylllä se kuulostaa pahalta. Oletettavasti kun lapsen on saanut eteensä se kaikki paha haihtuu mielestä mutta on se silti paha näin etukäteen ajateltuna ja sen 9 kk aikana. Olisi hienoa päästä kokemaan se kaikki! (ehkä naiset on masokisteja?)
  Harmini on siinä, etten voi kuvitella sitä vajaan viiden kilon painoa mahani päälle. Toki voin laittaa painoja ja vaikka kannella niitä ympäriinsä mutta ei se kerro mitään millaista on, kun se paino ei tule repun olkaimista vaan ihan omasta mahasta, sitä ei saa pois mihinkään tilanteeseen ja tieto siitä, että mahassa on elävä olento. Sitä ei vaan voi tietää eikä kuvitella etukäteen.

  Onnea ja iloa sinulle perheesi kanssa. Mahtavaa, että olet päässyt kokemaan raskauden ja nyt saat lukuisia uusia kokemuksia pikkuisen kanssa.

  VastaaPoista
 3. Mua hengästytti pahasti raskausaikana ja lisäksi närästyksen takia tuntui, ettei ilmaa saa. Ja mulla oli siis ihan ok kunto enkä ollut lainkaan ylipainoinen.

  Olin itsekin ihmetellyt miksi naiset vaappuvat raskausaikana. Sitten raskaana sain seuralaiseksi jatkuvan alaselkäkivun, joka sai mutkin vaappumaan ja kävelemään hitaasti. Kipu jatkui vielä viikkoja synnytyksen jälkeenkin. Lisäksi tosiaan alapää oli aika tohjona synnytyksn jälkeen.

  En missään tapauksessa siis halua valittaa, tykkäsin kyllä olla raskaana, mutta näin kysyttäesssä vastaan.

  VastaaPoista