torstai 14. lokakuuta 2010

Pussikeittokuuri

Kävin eilen apteekissa ja ajattelin samalla aloittaa pitkään suunnittelemani pussikeittokuurin laihdutuksen edistämiseksi.

Viisas pääsisi vähemmällä, jos ottaisi asioista selvää etukäteen. Apteekissa oli tarjolla kolmea erilaista Nutrifast-keittoa. Suklaanmakuista en katsonut, koska en voi kuvitella syöväni pelkkää makeaa kaiket päivät. Sen sijaan kaksi erilaista kasviskeittoa kuulostivat molemmat oikein herkullisilta. Kunnes luin tuoteselosteet. Molemmissa oli (mono)natriumglutamaattia, eli arominvahvennetta, joka aiheuttaa päänsärkyä liikaa nautittuna. Jostakin blogista luin myös migreeni-ihmisten saavan kohtauksia natriumglutamaatin pienestäkin käytöstä. Tarkoitan siis kemiallisesti valmistettua ja erikseen ruokaan lisättyä E621-arominvahvennetta. Itse voin syödä silloin tällöin sipsiä tai muuta natriumglutamaattia sisältävää ruokaa saamatta oireita, mutta en missään nimessä pussikeittokuurin vaatimaa määrää päivittäin. Kesällä söin nuudelikeittoa lounaaksi viisi päivää peräkkäin ja pääni oli haljeta kipuunsa. Kipu loppui, kun E621:n saanti loppui. Olen huomannut saman ilmiön ennenkin ja alkanut vältellä tuota lisäainetta.

Tästä turhautuneena tutkin Nutrilettin sivuilta heidän tuotteidensa sisältöjä. En ollut kiinnostunut makeista edelleenkään, katsoin vain suolaiset tarjottavat. Melko järkyttävää luettavaa. Terveystuotteina myytävissä keitoissa ja pastoissa lähes kaikissa on natriumglutamaatti yhtenä ensimmäisistä aineista. Käytetyt aineethan listataan määrän mukaisesti eli ensin eniten käytetty, viimeiseksi vähiten käytetty aines.

Esimerkiksi kasvisliemen tuoteselosteen ensimmäiset aineet: Kuivattu glukoosisiirappi, aromivahventeet (mononatriumglutamaatti, dinatriuminosinaatti, dinatriumguanylaatti), suola, kivennäisaineet (kaliumkloridi), porkkana (6,5 %). Tämä käytännössä tarkoittaa, että kaikkia noita ensimmäisiä on enemmän kuin porkkanaa eli enemmän kuin 6,5% tuotteesta.

Tomaattiliemi taas koostuu pääasiassa näistä kolmesta: Suola, kasvisjauhe (tomaatti 18,4 %), aromivahvenne (mononatriumglutamaatti). Miten muka melkein pelkkää suolaa sisältävä lisäaineilla maustettu liemi voi olla terveellistä? Tomaattipastassa aromivahventeet ja suola tulevat sentään vasta tomaatin ja yrttien jälkeen.

Ainoa Nutrilettin suolainen (ei-makea) tuote, josta en löytänyt lisättyä natriumglutamaattia, oli tomaattikeitto. Melkein jo innostuin, mutta onneksi maltoin lukea tuoteselosteen loppuun. Keittoon on lisätty naudanrasvaa. Ja sitä en kasvissyöjänä voi syödä. Tomaattikeitossa naudanrasvaa? Onko typerämpää kuultu?

Googletin ateriankorvikkeet. Sain enimmäkseen jo edellä mainittuja tuotteita osumiin, mutta yhdessä liikkeessä myytiin myös luomupatukoita, joista vilkaisin karpalonmakuisen tuoteselostetta. Patukka kuulostaa hyvältä: paljon luomutuotteita ja aitoja karpaloita. Mutta ei se kyllä mikään laihdutustuote ole. Kilokaloreita 300 ja rasvaa 13g yhdessä patukassa. Enemmän kuin normaalissa ruoka-annoksessani söinpä melkein mitä tahansa kotona tehtyä. En viitsinyt tuhlata aikaa suklaanmakuisten patukoiden taulukoihin, niissä on oletettavasti vielä enemmän rasvaa ja kaloreita suklaan takia. Voisin ostaa tuollaisen patukan herkutteluksi joskus, korvaamaan sen tavallisen suklaapatukan, onhan luomu kuitenkin hyvä asia ja patukassa on paljon kuitua.

Silmään pisti myös Naturdietin tuotteet, mutta niissä ei ole kuin makeita tarjolla. Vähän houkuttelee smoothiet, niiden ravintosisältö ja makuvaihtoehdot näytti hyvältä. Harmi vain, että olen maitoallerginen eli en voi jogurttipohjaisia tuotteita käyttää. Voisin joskus maistaa tuotteita ja kärsiä niiden aiheuttamat vaivat siitä ilosta, mutta säännöllisesti en voi vatsaani maidolla kiusata.

Samalta sivulta Naturdietin kanssa löysin Eko Puhdistuskuurin. Siitä voisin etsiä vähän lisätietoa ja harkita kokeilla. Jospa se edistäisi laihduttamisen aloittamista, vaikkei laihdutustuote olekaan. Jos teillä jollakin on kokemusta tuotteesta, kertokaa ihmeessä minulle oliko siitä hyötyä.

Muuten taidan tyytyä kaupan valmiskasviskeittoihin (joita on tarjolla lisäaineettomina ja luomuna kohtuullisen hyvin) ja satunnaisiin B- ja D-vitamiinikuureihin. Ja kun on aikaa, teen itse kevyitä ruokia valmiiksi pakkaseen annoskokoina. Vähän enemmän vaivaa laskea saamansa kalorit ja tärkeät hivenaineet sekä valmistaa itse ruokansa, mutta ainakin minimoi lisäaineet ja muut epätoivotut ainekset ruuastaan. Kunhan tässä nyt ehtisi aloittaa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti