perjantai 13. maaliskuuta 2015

Tapaaminen Pelassa

Kävimme Pelan toimistolla tapaamassa palvelunantajaamme. Paikalla oli kaksi henkeä, uusi työntekijä ja joku vanhempi pomotyyppi.

Tulimme siihen tulokseen, että tämä pidempään Pelalla työskennellyt on aluejohtajan hyvä kaveri. Sen näki käytöksestä kirkkaasti kuin hehkulamppu. Sen sijaan emme tässä vaiheessa tiedä, mikä painoarvo hänellä olisi prosessimme kulussa. Nuorempi työntekijä olisi se varsinainen vastaava, mutta uutena työntekijänä hän ihan varmasti on altis ympäristönsä vaikutuksille - erityisesti ohjaavan pomonsa mielipiteille. Ja nämä mielipiteet eivät ole meidän puolellamme.

He lupasivat selvittää, ottaako heidän kohdemaansa kielteisiä kotiselvityksiä vastaan. Ennen sitä mitään ei tapahdu meidän prosessissamme. Vanhempi työntekijä oli hyvin kielteinen meitä ja papereitamme kohtaan. Hänen mielestään meidän pitäisi vielä kuluttaa vuosia - ilmeisesti tyhjään koska toimenpide-ehdotuksia hän ei antanut - jotta kotiselvitys muuttuisi positiiviseksi. Me sanoimme suoraan, että tämä ei ole meistä kiinni, olemme yrittäneet kaikkemme ja hakeneet todistuksia todistusten perään, eikä mikään muuta narsistialuejohtajan mieltä. Käytimme kauniimpia sanoja kylläkin. En ymmärrä, mitä ajankuluttaminen auttaisi asiassa.

On sekä lainvastaista, adoptio-odottajien oikeuksien vastaista että kohtuutonta, että kotiselvityksellä on suurempi merkitys kuin adoptiolautakunnan päätöksellä. Kaikkiin merkittäviin asioihin pitäisi olla valitusoikeus, mutta kotiselvitys ei virallisesti ole päätös, joten siitä ei saa valittaa. Silti se on lähestulkoon ainoa asia, jolla on mitään merkitystä koko adoptioprosessissa.

Olen kysellyt tästä asiasta Adoptioperheet ry:stä. Kukaan ei ole vastannut. Olen tämän blogin yksityisviestien kautta saanut kuulla, että en ole ainoa asiasta yhdistykseltä apua pyytänyt ja ilman sitä jäänyt. Ja kun katsoo yhdistyksen toimintaa ja julkaisuja, onhan se selvää, että yhdistyksellä riittää energiaa vain valmiille perheille eikä meille hakijoille. Edes adoptiolakiuudistusehdotuksessa ei puhuta mitään hakijoiden aseman parantamisesta - miksi puhuttaisiinkaan, Pela vahvimpana äänenä menettäisi käytännössä ilmaiset tulonsa, jos kaikkien hakijoiden rahojen puolesta joutuisi oikeasti tekemäänkin jotain.

Kyllä, olen vihainen enkä viitsi sensuroida sitä tästä blogista ollakseni poliittisesti korrekti. Tuulettamista varten tämä blogi on olemassa.
Maailmassa on iso epäoikeudenmukaisuus, eikä kukaan tee sille mitään.

6 kommenttia:

 1. Olen todella surullinen puolestanne. En epäile hetkeäkään, etteikö teitä olisi kohdannut suuri vääryys. Toivon teille paljon voimia!

  VastaaPoista
 2. Suuret pahoittelut tilanteen johdosta 😕 Itse sosiaalityöntekijänä en haluaisi uskoa työntekijöiden "pahuuteen" enkä "ilkeyteen". Toivoisin, että kaikki alalla työskentelevät olisivat työssään rakkaudesta ihmisiin. Valitettavasti näin ei aina ole. Toivottavasti löydätte kanavan, jolla kokemanne vääryys korjataan. Sen verran kuitenkin uskallan sanoa, että Pelassa kokonaisuudessaan tehdään hyvää työtä, eikä järjestö ole "rahan perässä". Ikävää jos yhden työtekijän epäasiallinen käytös leimaa koko järjestöä. Paljon voimia teille, toivon sydämeni pohjasta, että asiat selviävät parhain päin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos myötätunnosta.
  Tiedän kyllä, että Pelassa ei olla rahan perässä, olen itsekin joskus ollut Pelan paikallisyhdistyksessä mukana. Tuo on vain vihan purkaus ja nimenomaan tätä adoptiorahastusta kohtaan.

  VastaaPoista
 4. Miten teilä menee?

  VastaaPoista
 5. En ymmärrä tällaista. Joku koditon lapsi saisi hyvän kodin, omat vanhemmat, mahdollisuuden elämään - ja se kaatuu Suomen viranomaisten nipottamiseen. Sillä lailla Pela!

  VastaaPoista