Kotiselvityksen lukutilaisuus viime maanantaina oli hieman yllättävä. Päätöksen ja valheiden osalta se ei tietenkään yllättänyt, mutta monta muuta asiaa jäi mietityttämään enkä siksi voinut heti kirjoittaa tapaamisesta tänne. Oli pakko käyttää useita päiviä tapaamisen analysointiin, enkä vieläkään tunne olevani ihan valmis.
Päätös oli tietenkin kielteinen, perustuen HOITAMATTOMAAN masennukseen. Joopa joo. Terveystietokappaleessa mainittiin, että keskeytin terapiani kesken masennuksen hoitamisen vastoin Pelan pyyntöä, mikä on myös ihan suora valhe. He vaativat, että terapia lopetetaan heti, kun masennus ja siihen johtaneet syyt on siellä käsitelty. Ja koska ne oli käsitelty jo yli vuosi ennen kuin kyseinen pyyntö Pelalta tuli, lopetin terapiani YHTEISYMMÄRRYKSESSÄ terapeutin kanssa. En lopettanut hoitoa kesken enkä äkillisesti, vaan olimme terapeutin kanssa yhtä mieltä asioista.
Kuulemma se, että jotkin maat hyväksyvät psyykelääkkeitä käyttäviä hakijoita ei vaikuta mitenkään suomalaiseen systeemiin. Sosiaalityöntekijät, varsinkin aluejohtaja, vetosi koko ajan lautakunnalta tulleisiin kiristyneisiin vaatimuksiin. Luin nämä vaatimukset netistä jo aikaisemmin, kuten olen lukenut myös adoptiolain moneen kertaan. Missään ei mainita, että suomalaisten tulisi olla tarkempia psykologisisssa ongelmissa kuin kansainväliset vaatimukset ovat. Pelkkää itsekeksittyä valhetta jälleen.
Toisaalta selvitys oli joitakin erikoisia sanavalintoja lukuun ottamatta varsin positiivinen meitä kohtaan. Korjautimme muutamia sanavalintoja (mieheni nykyisyys on hyvällä pohjalla, minulla taas tulevaisuus näyttää valoisalta jne). Jotenkin myös aluejohtaja ei ollut yhtä kuoreensa vetäytyvän kakaramainen kuin aiemmissa tapaamisissa, vaan ehkä pari kommenttiamme pääsi jopa läpi ymmärrykseen saakka. Ainakin tuli hyvin selväksi, että hän ei todellakaan tiedä, mitä terapia tarkoittaa ja mitä siellä tehdään. Hän toisti aiemman kommenttinsa (samalla pyytäen anteeksi edellisen kerran käyttämäänsä äänensävyä) siitä, että jos ei selviä adoption odotuksesta ilman terapiaa, ei voi selvitä äitiydestä. Tähän minä olisin voinut muotoilla paremmankin vastauksen, mutta toivottavasti jotain vastauksestani jäi itämään hänen mieleensä. Sanoin jotenkin niin, että ei ole kyse selviämisestä sinänsä, vaan minun mielestäni aivan kaikkien pitäisi käydä terapiassa lähes koko ajan, se tekisi hyvää ja auttaisi ihan tavallisessa arjessa. Järkevämpää olisi ollut sanoa, että ei ole kyse selviämisestä terapian kanssa tai ilman, vaan että miksi tehdä asiat vaikeasti, jos kerran helpompiakin tapoja on olemassa ja sitten vasta huomauttaa kaikkien terapiaan menosta. Jälkiviisautta.
Lukiessamme selvitystä olimme paikoitellen raivostumisen partaalla, paikoitellen nauroimme käsittämättömille sanavalinnoille. Tapaamisesta poistuimme erikoisen neutraalilla mielialalla. Sosiaalityöntekijämme painotti moneen kertaan, että lautakunta lukee kotiselvityksen kanssa rinnakkain terapeutin lausuntoja sekä meidän vastinettamme kotiselvitykselle. Ja vastineen me todellakin kirjoitamme. Saamme korjatun version kotiselvityksestä näillä näkymin alkuviikosta, jolloin viimeistelemme oman vastineemme ja paperit lähtevät lautakuntaan.
Lautakunnassa päätöksenteko kestää 2-3 kuukautta, mikäli sieltä ei tule lisäselvityspyyntöjä. Sinänsä meidän asiaamme saattaisi auttaa, jos lautakunta pyytää lisäselvityksiä, joten tässä kohtaa asian viivästyminen ei haittaisi. Kysyimme mikä todennäköisyys on, että lautakunta päättää kotiselvityksen vastaisesti, mutta kuulemma sellaista tilastoa ei voi tehdä. Mikä on tietysti jälleen täyttä kukkua, sellainen tilasto olisi todella helppo tehdä, ehkä sellainen on olemassakin.
Yksi etappi on nyt täytetty, ehkä siksi on nyt lievän tyhjä olo. Vastineen kirjoitettuamme asia on poissa meidän käsistämme.
Tsemppiä. Sosiaalityöntekijä ei voi myöntää olevansa väärässä. Niin se vaan menee.
VastaaPoistaJa olet oikeassa että kaikkien pitäisi käydä terapiassa.
Toivon sydämeni pohjasta, että asia ratkeaa teidän hyväksi.
Kiitos.
VastaaPoistaAdoptioäitinä toivon teille myötätuuulta ja hyviä uutisia kaikkien koettelemusten jälkeen. Terapeuttina kuitenkin olen hieman eri mieltä kaikkien terapian tarpeesta tai hyödystä.. Mutta voipi toki johtua suuntauksestanikin. Supportiostahan kaikki kyllä hyötyvät, mutta sitä ei psykoterapiaksi voi kutsua.
VastaaPoistaNo joo, en tarkoittanut kaikkien terapiatarpeella nimenomaan psykoterapiaa, vaan ylipäänsä mahdollisuutta keskustella ulkopuolisen alan ammattilaisen kanssa milloin on tarvetta eikä pelätä sitä. Pointti oli enemmänkin, että aluejohtajan yksinkertainen pelko kaikkea psykologiaan viittaavaa kohtaan on turha, koska sellaisesta olisi apua ihan tavallisessakin arjessa eikä pelkästään diagnosoidussa masennuksessa. En todellakaan tollaiselle henkilölle olisi voinut alkaa eritellä mitä tarkoitan terapian sisällöllä.
VastaaPoista