torstai 4. joulukuuta 2014

Uusimmat kuulumiset

Ei ole helppoa tämä elämä. Ristiriitaisissa tunnelmissa eletään edelleen.

Eilinen tapaaminen oli tavallinen neuvonnan jatkumistapaaminen sosiaalityöntekijän ja aluejohtajan kanssa. Käytiin läpi vanhemmuuteen liittyviä asioita, mutta vain liittyen omiin vanhempiimme. Puhuttiin meidän molempien lapsuudesta ja millaisia vanhempia meidän vanhempamme olivat ja mitä tapoja haluamme siirtää eteen päin ja niin edelleen. Meidän tulevasta vanhemmuudesta ja sen odotuksesta ei juuri puhuttu. Puhuimme varovasti välttäen kaikkia negatiiviseen vivahtavia sanoja emmekä olleet yhtä avoimia kuin olimme aiemmilla neuvontakerroilla olleet. Sehän tietysti tarkoitti, että kerta ei myöskään ollut meille mitenkään hyödyllinen, kuten aiemmat kerrat. Tämä oli puhtaasti työhaastattelu vanhemmuutta varten ja sujui tasaisen neutraalilla tavalla.

Kunnes päästiin tapaamisen loppuvaiheille. Melko lopussa aluejohtaja totesi, että emmehän me kuvittele neuvonnan jatkumisen tarkoittavan, että he kirjoittavat meille positiivisen kotiselvityksen. Josta päästiin.. noh, keskustelemaan hiukan vähemmän neutraalisti edellisen tapaamisen tunnelmasta ja lastenpsykiatri Sinkkosen ammattitaidosta liittyen aikuisten masennuksen uusimismahdollisuuksiin (jota ei ole, hän ei ole kirjoittanut aiheesta edes puolikasta artikkelia! Artikkeli/tutkimuksenteko on ainoat akateemisesti mitattavat viitteet ammattitaidosta. Ei kaikki voi olla ammattilaisia kaikessa ja Sinkkonen on käyttänyt aikansa lasten erilaisten asioiden tutkimiseen.)

Kävi selväksi, että aluejohtaja on päättänyt, että hänen puolestaan meille kirjoitetaan kielteinen kotiselvitys, mutta neuvonta on käytävä ensin loppuun, koska laki niin velvoittaa. Oma sosiaalityöntekijämme yritti toppuutella puhettamme ja vaikutti olevan eri mieltä aluejohtajan kanssa. En tiedä, onko eri mieltä ja mikä painoarvo hänen mielipiteellään tulee olemaan.

Nyt meidän pitää hankkia poliisilta tiedot poliisiasiain tietojärjestelmästä sekä hätäkeskustietojärjestelmästä. Mitä ne ikinä sitten tarkoittaakaan käytännössä.. Edes google ei tunnistanut tuota jälkimmäistä. Saati poliisilaitoksen sähköinen ajanvarausjärjestelmä. Näistä oli puhetta jo kuukausia aikaisemmin sosiaalityöntekijän kanssa, mutta ei voinut silloin jo antaa lomakkeita käteen, että oltaisiin voitu hoitaa asia. Ei tietenkään. Joten nyt odotellaan kolme kuukautta poliisin lomakkeita postilaatikkoon. Kuulemma vähintään se aika on hakijoilla mennyt noiden saamiseen. Saattaa mennä pidempäänkin eikä viimeistä neuvontakertaa järjestetä ilman näitä. Samaten uudet lääkärintodistukset on haettava, koska edelliset ehtivät vanhentua.

Uusi tapaaminen sovittiin helmikuun puoliväliin, mutta mikäli poliisilta ei ole tullut postia, siirtyy tapaaminen kauemmas. Siispä lääkärintodistusten kanssakaan ei ole mikään kiire, ne kannattaa hankkia viime tipassa.
Meidän täytyy myös päättää palveluntarjoaja, eli käytännössä kohdemaa, koska heidän kauttaan hakemukset lähtevät lautakuntaan. Sotketaan nyt soppaan vielä lisää ihmisiä ja heidän työpanostaan, vaikka aika turhalta se vaikuttaa. Ilo on tästä prosessista kaukana. Päällimmäisinä tunteina on vastenmielisyys työntekijöiden sokeaa epäoikeudenmukaisuutta vastaan sekä kiukku ja turhautuminen. Tästä ei paljoa kauniita kirjoja kirjoitella ja muistella hymysuin jälkikäteen "kuinka sinä tulit osaksi perhettämme".

6 kommenttia:

  1. Miksi ihmeessä teidän pitää itse pyytää poliisitietoja? Meillä ainakin se oli sosiaalityöntekijän tehtävä!
    Paljon voimia ja tsemppiä teille!

    VastaaPoista
  2. Niin poliisissakin sanottiin, kun soitin sieltä lisätietoja. Että Pela on tietoja kysynyt eikä hakijat. Valviran uusissa ohjeissa, joihin vedoten meille lykättiin lomakkeet käsiin, sanotaan vain, että "Adoptioneuvontaa antavan sosiaalityöntekijän on pyydettävä nähtäväksi myös adoptionhakijoiden poliisitiedot ja kirjattava se kotiselvitykseen (kuten rikosrekisterinotteet)."

    Tekisi mieli vetää johtopäätös, että sosiaalityöntekijän olisi pitänyt pyytää tiedot jo aikaa sitten muttei ole sitä tehnyt ja tämä on nyt taas vaan yksi tapa pitkittää meidän prosessia kiusan päiten kuten kaikki edellisetkin täysin hyödyttömät pitkitykset.... Pääsee itse vastuusta kun siirtää pitkittymisvastuun poliisin hitauteen ja hakemisen vastuun meille. Mutta ehkä tämä on nyt liian negatiivinen tulkinta.

    Uusissa ohjeissa ei tosiaan sanota mitään muuta kuin tuo lainaus, ei mitään ettei sosiaalityöntekijä voisi pyytää tietoja meidän puolestamme. Ehkä poliisilla on tullut muutos samalla, että tiedot saa pyytää vain asianomainen? Meidän piti molempien olla paikalla ja todistaa henkilöllisyys.

    Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan.

    VastaaPoista
  3. Hypin vähän asioiden edelle, mutta kiina alkaa hyväksyä (tammikuu 2015) myös masennustaustan- jopa masennuksen tai ahdistuneisuushäiriön joka pysyy kontrollissa pienellä lääkemäärällä. Tää ei tietysti tota lautakuntatilannetta auta, mutta jos luvan saisitte...

    VastaaPoista
  4. Erittäin mielenkiintoista!
    Mehän kuitenkin jatketaan vasta helmikuussa, joten luulisi sosiaalityöntekijöiden olevan silloin tosta tietoisia, kuten myös lautakunnan..

    VastaaPoista
  5. Hei, voimia kovasti. Kuulostaa kohtuuttoman kovalta prosessilta. Saako sosiaalityöntekijä Kelalta tietoja esim. lääkeostoksista? Eivät varmasti ilman lupaa, mutta onko heillä käytäntönä pyytää sellaista?

    VastaaPoista
  6. Ei meiltä ainakaan ole kysytty lääkitysasioista. Masennukseen liittyenhän mitään lääkitystä mulla ei ole, koska ei ole masennusta mitä lääkitä.

    VastaaPoista