keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Ei mitään kaunista sanottavaa

Jos olette adoptioneuvonnassa, tai hakeutumassa siihen ja kuulutte Etelä-Suomen aluetoimiston piiriin, älkää kertoko pienintäkään viittausta mihinkään mielialaan liittyvään. Ei sanaakaan! Vaikka teillä olisi ollut ohimenevä ahdistus koko perheenne kuoltua auto-onnettomuudessa ollessanne 3-vuotias, älkää kertoko sitä. Olkaa yhtä aurinkoa varsinkin aluejohtajan edessä.

Sain juuri kuulla, että on aivan yhdentekevää kuinka hyvin mennyt masennus, uupumus, väsymys, mielialan lasku, ahdistus tai paniikkihäiriö on hoidettu. Pelkkä tieto, että sellainen on joskus elämän aikana ollut saattaa riittää adoptioluvan epäämiseen. Ilmeisesti aluejohtajan sanalla on painoarvoa enkä voi mainita Etelä-Suomen aluejohtajasta yhtään positiivista asiaa. Tämän mielestä masennus tai muu mielialaan liittyvä asia voi hyökätä nurkan takaa yllättäen kimppuun ja muuttaa täysin toimivan ja yhteiskuntakelpoisen ihmisen sormien napsaisusta laitoshoitoa vaativaksi psykopaatiksi, joka on vaaraksi lapsilleen.

Uusi tiukennus johtuu Valviran uusista ohjeista. Ei ohjeissa käsketä hylkäämään kaikkia, mutta aluejohtaja on vainoharhaisen epäluuloinen kaikkea mielialaan liittyvää kohtaan ja jo valmiiksi epäreilu ja kohtuuton kohtelu todennäköisesti pahenee uusien ohjeiden myötä. Ihan sama mitä tutkimukset sanovat, mutu-tieto ja omat kuvitelmat merkitsevät.

Valmistaudun henkisesti adoptioprosessin loppumiseen tähän. Ja varoitan muita: älkää tehkö samaa virhettä, vaan pitäkää suunne kiinni! Menneet ongelmat eivät vaikeuta vanhemmuutta, jos ne on hoidettu kunnolla, kuten minun tapauksessani on. Mutta ne muuttuvat muuriksi sinun ja adoptiolapsesi välille Pelan käsittämättömän lapsellisten työntekijöiden vuoksi, jos niistä kerrot heille. Älä kerro.

15 kommenttia:

 1. Siis ei kai se kääntynyt nyt niin, että kahden työntekijän tapaaminen olikin sitä, että teillä nousee seinä pystyyn? Vai onko toiveissa päästä luvan hakuun ja Valviran päätös sitten aikanaan? Järkyttynyt näistä käänteistä.

  VastaaPoista
 2. Olen sanaton... Joidenkin ihmisten ei vain tulisi hoitaa tiettyjä tehtäviä lainkaan, olen sen itse myös konkreettisesti joutunut huomaamaan viime päivinä. Mikään mahti maailmassa ei muuta erään ihmisen päätöstä meidän asiassamme, vaikka harkinnan mahdollisuus oikeasti olisi olemassa...joten samaistun hyvin tilanteeseenne, vaikkakin asiat, mistä puhutaan, ovat erilaiset. Olen niin pahoillani puolestanne.
  -Tuulia

  VastaaPoista
 3. Kiitos teille myötätunnosta. En toivoisi tätä tilannetta kenellekään toiselle, olen kovin pahoillani puolestasi Tuulia.
  Tämä on niin vaikea paikka, että en pysty kirjoittamaan sitä auki tänne. En saa sanoja tekstiksi. Prosessin jatkosta tiedän enemmän Pelan seuraavan kokouksen jälkeen loppukuusta. En usko oikeudenmukaisuuden voittoon.

  VastaaPoista
 4. Tiedän useampia tapauksia, missä luvan saaminen on kestänyt parikin vuotta kun vastaavan asian kanssa on jahkattu edes takaisin. Lopulta lupa kuitenkin heltisi. Toivottavasti jaksatte taistella oikeuksienne puolesta, neuvoisin hakemaan todistuksia terveydentilastasi ja kyvystä toimia vanhempana muilta ulkopuolisilta tahoilta, jolloin Valvira voi nojata päätöksissään näihin asiantuntijalausuntoihin, älkää jättäkö asiaa pelkästään sossujen lausuntojen varaan!

  VastaaPoista
 5. Miehen ikä uhkaa muodostua ongelmaksi, jos jahkaamisessa menee vuosia.
  Mietityttää mikä mahtaa olla mahdollisuus luvan saamiseen kielteisen kotiselvityksen jälkeen? Ja mikä oikeus niillä on tehdä kielteinen kotiselvitys, jos ainoana perusteena on lääkärintodistukset, mitkä ei pitäisi liittyä mitenkään kotiselvitykseen, vaan arvioidaan lautakunnassa erikseen..

  VastaaPoista
 6. Siis mitä ne Valviran uudet ohjeet ovat? Ja pakkohan niillä on olla muitakin perusteita antaa kuin lääkärintodistukset, jos päätyvät siihen, että eivät voi suosittaa.

  VastaaPoista
 7. Herrajumala sentään! Mulla nousi niskavillat pystyyn kun luin tämän. Eikö ole mitään oikeutta maailmassa? Kaikenlaiset psykopaatit synnyttää lapsia ja aina pidetään ensisijaisen tärkeänä sitä, että "lapsi ja biologinen perhe ovat yhdessä". Ja seurauksia on nähty. Sitten ihmisiä, jotka todellakin haluavat lapsen, jotka olisivat varmasti huolehtivat, rakastavat vanhemmat, kohdellaan näin. Kyllä tämä on häpeällistä!

  Olen niin pahoillani, että joudutte kestämään tällaista kohtelua. Vielä kuitenkin täytyy toivoa, että tämä olisi vain väliaikainen takaisku ja se lupa kuitenkin heltiää...

  <3

  VastaaPoista
 8. Onpa todella ihanaa nähdä, että täällä on tukea, vaikka olenkin hidas ja hiljainen blogimaailmassa nykyisin.
  En tiedä Valviran ohjeita sen tarkemmin, niihin on vain viitattu puheissa ja niillä perusteltu monenlaisia asioita meille. Aion kyllä ottaa asioista selvää kunhan kuulen viimeisimmän kokouksen vastauksen prosessin jatkosta.

  Aluejohtajalla ei ollut mitään ongelmia valehdella meille päin naamaa tapaamisessa, siis ihan ilmiselviä valheita, jotka olisi voinut todistaa valheiksi heti siinä saman tien, jos olisi halunnut lisää riitaa haastaa. Joten eiköhän se kotiselvityskin kirjoitu tasan niillä sanoilla, mitä aluejohtaja keksii totuudesta välittämättä.

  VastaaPoista
 9. Uskomatonta!! Pistää niin vihaksi, kun nämä adoptiojutut on tehty niin vaikeiksi ja toisaalta kuinka mitättömään seikkaan se voisi kaatua. Tulee mieleen pari julkisuudenkin henkilöä, joiden pitkä prosessi kaatui mielestäni aika pieniin rikkeisiin, jotka eivät vanhemmuuteen vaikuta. Sitten yhteiskunta lellii ja hyysää kuitenkin esimerkiksi päihdeäitejä ja heidän oikeuksiaan. Anteeksi valitus, mutta olen niin tuohtunut teidän puolestanne! Älkää luovuttako!!

  VastaaPoista
 10. Kiitos tuohtumisesta! Jaettu tunne on aina kevyempi kantaa. :)

  VastaaPoista
 11. Kamalaa. Maailmassa on liutapäin virheellisempiä vanhempia (sallittakoon sanoa) kun joskus hieman masentuneisuudesta kärsineet ihmiset.

  Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 12. Olet kyllä niin oikeassa. Suututtaa niin, että rehellisyys palkitaan noin. Muistattehan että lautakunta käsittelee myös niitä hakemuksia, joissa sos.tt. ei puolla ja lupapäätöksestä on lupa valittaa. Mutta raskas tiehän se on. Todella paljon voimia teille, otan osaa.

  VastaaPoista
 13. Todella lämmittää sydäntä täällä saamani tuki. Kiitos teille siitä.

  Tänään mieheni soitti sosiaalityöntekijälle uusimman kokouksen tuloksista ja meille on nyt varattu tapaaminen joulukuun alkuun. En tiedä mitä se pitää sisällään, mieheni jäi epävarmaksi puhelun jälkeen onko kyseessä oikeasti neuvonnan jatkuminen vai uusi "hyökkäys". Ne kun ei Pelassa kerro puhelimessa tai sähköpostilla ikäviä uutisia vaan varaa tapaamisen niiden käsittelyyn. En ole vielä päässyt puhumaan miehen kanssa kuin lyhyesti puhelimessa. Laitan aiheesta blogitekstin kunhan (jos) saan vähän lisää selville.

  VastaaPoista
 14. Minkälaisia lääkärintodistuksia ja sairauskertomushistorian läpikäyntiä Pela/adoptioprosessin läpivieminen edellyttää? Onko sosiaalityöntekijöille toimitettava koonti omista potilastiedoistaan kaikista niistä terveydenhuollon organisaatioista, joiden piirissä on asioinut elämänsä aikana? Minua kiinnostaa adoptioasia, mutta samoin kiinnostaa tämä, kuinka laajalti on velvoitettu omaa sairaushistoriaansa avaamaan.

  VastaaPoista
 15. Alkuun tarvitaan lääkärintodistus tietyllä lomakkeella. Mikään muu todistus ei kelpaa, ainoastaan tuo täytetty lomake. Siinä on käytännössä rasti ruutuun-periaatteella mitä sairastat juuri lomakkeen täyttöhetkellä. Ei aikaisemmin. Paitsi, jos olet sairastanut syövän, siitä pitää kertoa. Sinä täytät lomakkeen ja maksat jollekin lääkärille sen allekirjoittamisesta muutaman kympin.

  Lomake tutkitaan Pelassa ja sen perusteella he saattavat pyytää lisätodistuksia. Jos sinulla on joku erikoissairaus, siitä vaaditaan alan erikoislääkärin lausunto. Käytännössä siis tämän lääkärin mielipide siitä, oletteko kelvollisia adoptiovanhemmiksi sairauksienne kera. Eli tämä erikoislääkäri ei välttämättä tiedä yhtään mitään adoptiovaatimuksista, mutta häneltä odotetaan mielipidettä. Sen jälkeen mielipiteen arvioi Pelassa henkilöt, joilla ei taas ole mitään asiantuntijuutta sairaudestasi.

  On lain vastaista valehdella lääkärintodistuksessa. En kehota tekemään rikosta. Mutta kehotan harkitsemaan hyvin tarkkaan mitä paljastaa ja mitä ei. Missään tapauksessa ei pidä kertoa kaikkea elämänsä aikana sairastamaa asiaa vaan esiintyä mahdollisimman terveenä kaikin puolin.

  Missään vaiheessa ei ole kyse siitä, miten oikeasti olet terve tai kelvollinen vanhemmaksi. On kyse mielipiteistä ja siitä miltä asiat näyttää tavallisen, kouluttamattoman sosiaalityöntekijän silmiin. Eli esiinny, kuin elämäsi pahin sairaus olisi ollut vauvaiän korvatulehdus ja vaikene kaikesta muusta (paitsi siitä syövästä, koska se on erikseen mainittu vaatimuksissa).

  VastaaPoista