lauantai 12. huhtikuuta 2014

Kirja: Adoptiomatka

Anna Pihlajaniemi, Adoptiomatka, 2011

Anna Pihlajaniemi on ammatiltaan toimittaja. Hän on tehnyt Meidän perhe-lehteen kaksi artikkeliakin lapsettomuudesta, toisen naisten näkökulmasta toisen miesten. Mieheni harkitsi osallistumista miesten lapsettomuudesta kertovaan juttuun, mutta päätyi kuitenkin pysymään hiljaisuudessa.

Pihlajaniemen kirja kertoo vuosista 2005–2009 päiväkirjamaisesti. Lapsettomuustaustan omaava kirjoittaja on helpompi samaistumisen kohde kuin Iljan äidiksi-kirjan Suvi Ahola. Toisaalta Adoptiomatka ei ole yhtä henkilökohtainen kuin Aholan teos. Toki Pihlajaniemikin kirjoittaa tunteista, myös niistä negatiivisista, mutta hän ei päästä lukijaa täysin päänsä sisään. Ymmärrän tämän hyvin, niin minäkin varmaan kirjoittaisin, mikäli tekisin kirjan omalla nimelläni.

Adoptiomatka kertoo nimensä mukaisesti adoption odotuksesta ja lopulta matkasta hakemaan tytärtä. Kirja päättyy perhe-elämän alkuun, joten lukija ei tiedä miten uusi äiti lopulta pärjää lapsensa kanssa. Näissä omaelämäkerrallisissa kirjoissa on se vika, että ne kertovat aina menneestä ajasta – vuoden 2005 tilanne ei ole enää ajankohtainen nykyadoptiota ajatellen. Jonot ja maat ovat jo ehtineet muuttua ennen kuin kirja meni painoon vuonna 2011. Siinä mielessä tätäkin kirjaa on luettava osittain historiateoksena sen kertoessa yksityiskohtia adoptioprosessista.

Pihlajaniemen kirja ei herättänyt minussa suuria tunteita puoleen eikä toiseen. Se oli sujuvuudessaan ihan miellyttävää luettavaa. Olin kirjoittajan kanssa monissa asioissa eri mieltä eikä hän aina perustellut valintojaan, mikä oli hiukan häiritsevää. Aivan kuin valinnat olisivat niin itsestään selviä, ettei niitä tarvitse perustella. En pidä itsestään selvyyksistä. Mutta olin kirjoittajan kanssa myös samaa mieltä ja pystyin ymmärtämään hänen lähtökohtiaan ja tunteitaan. Kirja on hyvää vertaistukea samassa tilanteessa oleville, siitä saa hiukan perspektiiviä omaan odotukseen, ettei ihan hautaudu yksinäisyyteen ja ala kuvitella vikoja itseensä odotuksen kestäessä kauan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti