keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Hormonihoitojen pitkäaikaisvaikutukset

Mitä vaikutuksia näistä hoidoista voi olla aivoihin pidemmällä aikavälillä? Olen miettinyt asiaa jo jonkun aikaa. Viime vuoden joulukuussa alkanut ja tämän vuoden maaliskuussa päättynyt hormoniton kauteni jätti jälkensä olotilaani. Synkkyys tuolla jaksolla ei ollut yhtä syvää ja äkillistä kuin edellisellä hoitokerralla, mutta se kesti pidempään eikä valoisia hetkiä ollut yhtä paljon.  Enkä toipunut pätkästä yhtä hyvin kuin ensimmäisellä kerralla olin toipunut kahden kuukauden hormonittomuudesta.
   
Väitän, että nyt kokemani masennus alkoi tuolloin ja on hitaasti pahentunut tähän nykyiseen tilaan. Väitän myös, että masennukseni on osittain biologista, aivojen muutoksista johtuvaa. Ja ne muutokset johtuvat Procrenin liian pitkästä käytöstä. Googlettelin tutkimuksia aiheesta ja löysinkin useita. Ohessa linkki yhteen abstraktiin, jonka perästä löytyy lista muita tutkimuksia.

Tähdellisin tieto minulle oli pitkäaikaisvaikutustutkimukset. Muutamissa tutkimuksissa (ks. molemmat linkit) oli rotilta poistettu munasarjat ja seurattu miten niiden aivot reagoivat hormonihoitoon. Niillä rotilla, joille hormonihoito aloitettiin heti munasarjojen poiston jälkeen tai 3 kuukauden sisällä ei tullut pysyviä muutoksia aivoihin. Sen sijaan rotilla, joilla hormonihoidot aloitettiin 5 tai 10 kuukautta poiston jälkeen muutokset olivat pysyviä eikä hormonihoito enää vaikuttanut mitenkään aivojen rakenteeseen. Painotan nyt vielä, että tässä tutkittiin nimenomaan ennenaikaista hormonipuutosta, ei vaihdevuosien normaalia hormonien vähenemistä.

En jaksanut kahlata läpi kovin montaa tutkimusta, joten minulta jäi löytämättä tieto onko aivomuutoksilla yhteyttä masennukseen. Maallikkojärkeni sanoo, että se on mahdollista, koska sukupuolihormonit vaikuttavat samaan aivonosaan kuin mielihyvähormonit. Sen sijaan löysin jotain pelottavampaa. Rottatutkimuksissa havaittiin, että yhtäkkinen pitkä hormoniton aika aiheuttaa oppimisvaikeuksia. Tiedon vastaanotto, käsittely ja varastointi eli kognitiiviset kyvyt heikkenivät. Kyvyt heikkenivät kaikilla, mutta mikäli hormonihoito aloitettiin heti tai kolmen kuukauden päästä taidot palasivat ennalleen tai lähes ennalleen. Tutkimuksissa löydettiin myös linkki aivojen ikääntymiseen nopeammin kuin kuuluisi ja dementian syntyyn.

Toisin sanoen en suosittele suorittamaan tenttejä ennen kuin kehossa on taas hormoneja. Pelottavaa tässä on ehdottomasti tuo ”lähes ennalleen”. Tutkimuksissa, joita löysin oli tutkittu vain ajanjaksoja heti, 3 kk, 5 kk ja 10 kk päästä munasarjojen poistosta. Tämä jättää vielä hämäräksi missä kohtaa 3 ja 5 kuukauden päästä hormonit pitää aloittaa, jotta säästyy aivovaurioilta ja onko ajankohta kenties henkilökohtainen eikä yleistettävissä. Entä jos minä olin liian kauan ilman hormoneja eikä aivoni enää koskaan palaa ennalleen? Olen laittanut opiskeluvaikeuteni masennuksen piikkiin, mitä jos kykyni opiskella onkin kadonnut ja masennus on alitajuinen seuraus siitä? Eikä asiaa voi enää korjata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti