tiistai 28. joulukuuta 2010

Unettomuus ei laihduta

Unettomuuden yksi pahimmista haittapuolista on, että valvoessa pitkään ehtii syödä monesti vuorokauden aikana. Ja kuulemma vääränlaista ruokaakin vielä. Lyhyiden yöunien jälkeen myös ruokahalua stimuloiva hormoni on tutkimusten mukaan runsas (linkki alempana).

Unta tarvitsisi muutenkin laihduttamisen tehostamiseksi. Väittävät muun muassa eräässä tutkimuksessa, että levätessä kuluisi enemmän rasvaa. Tutkimuksessa osa tutkituista nukkui/lepäsi 5,5 tuntia, osa 8,5 tuntia vuorokaudessa. Kaikki laihtuivat, mutta enemmän levänneiltä lähti nimenomaan sitä ärsyttävää ja vaikeasti lähtevää rasvaa pois. Toisaalta, heidän ei ollut pakko nukkua koko aikaa, vaan olla tuo aika sängyssä. Eli sohvalla löhöämällä voi saada rasvaa pois?

Toisaalta nukkuneet ihmiset ovat tutkimuksen mukaan kauniimpia. "Univajeiset naamat koettiin väsyneemmiksi sekä rumemmiksi ja sairaammiksi." Jälleen syy käydä pian nukkumaan eikä istua googlettamassa näitä tutkimuksia.

Mutta sitten se toinen puoli: liika nukkuminenkin on huono asia. Tohtori.fi-sivusto, jonka asiantuntemukseen olen oppinut luottamaan jonkin verran (ansaitusti tai ei), väittää jo 9-10 tunnin yöunien altistavan ties minkälaisille kauhuille terveydessä. Myös liikalihavuudelle.

Yhteensä tästä pienestä otoksesta voi siis päätellä, että pitää nukkua noin 8,5 tuntia yössä mutta ei sekuntiakaan enempää eikä varsinkaan alle 6 tuntia välttääkseen univajeen sekä liikaunen haittavaikutukset ja laihtuakseen tehokkaasti ja pysyvästi.
Tosin, mieheni tarvitsee unta noin 9, mieluusti 10 tuntia yössä ja hän on yksi terveimmistä ihmisistä, joita tunnen. Ja laiha. Tieteellinen ihme, poikkeus joka vahvistaa säännön? Vai vain liian vähän tutkittu aihe kenties? Oli miten oli, voisin yrittää mennä nukkumaan ja nukkua tasan 6 tuntia ja 20 minuuttia, noin kokeeksi ja tarkistaa aamulla mieheltäni näytänkö vielä yhtä kauniilta kuin eilen tai viime viikolla.

6 kommenttia:

  1. Osuit kyllä naulan kantaan. Tuosta uniasiasta olen monesti kuullut terveydenhoitajilta, ravintoterapeuteilta ja lääkäreiltä, siitä kuinka tärkeää se on. Nyt olen myös vihdoinkin itse tajunnut sen unen tärkeyden.

    Painonpudotuksestani ei olisi tullut mitään, ellen olisi samaa tahtia, kun olen lisännyt liikuntaa ja remontoinut ruokailutapoja, myös opetellut nukkumaan säännöllisesti ja tarpeeksi.

    Mainioita oivalluksia sinulta taas kerran :) Oikein mukavaa loppuvuotta ja menestystä uudelle vuodelle :)

    VastaaPoista
  2. Täälläkin äänestetään unen puolesta! Väsyneenä elämä on tahmeaa niin töissä kuin kotonakin. Niin ja herkuttelukin pysyy kurissa, kun ei liikaa väsytä.

    VastaaPoista
  3. Mä en ole koskaan ollut erityisen hyvä nukkuja ja viime yönä taas unettomana noita tutkimuksia selailin. Kun vaan keksis keinon, joka auttais saamaan tasaisen yöunen.. Kaikenlaista on koitettu eikä mikään auta kunnolla.

    Juuri äsken tarvitsin nopeaa virkistystä jotta pystyin keskittymään tehtäviin, ja mitäpä muuta sitä valitsi kuin suklaarasian viereen.. Onnekseni mies tykkää kokata, joten saan väsyneenäkin usein hyvää ja kevyttä kotiruokaa. :)

    VastaaPoista
  4. Kärsitkö unettomuudesta? Kerro tarinasi.

    Etsimme unettomuudesta kärsiviä henkilöitä haastateltaviksi www.tietoaunettomuudesta.fi -sivustolle. Kerro, miten unettomuus on haitannut Sinun elämääsi ja oletko saanut siihen apua?

    Tarinat julkaistaan joko nimellä tai nimettömänä. Etsimme yhtä haastateltavaa myös samasta aiheesta tehtävään videohaastatteluun. Korvaamme haastattelusta 30 euron/100 euron lahjakortin toteutustavan mukaan.

    Jätä yhteystietosi:
    Johanna Salovaara, Kaufmann Agency Helsinki Oy, johanna.salovaara@kaufmann.fi tai Puh. 050 575 2414.

    VastaaPoista
  5. Tämä on jännä. Etsin unettomuudesta ja lihomisesta/laihtumisesta tietoa ja mistään en löytänyt ketään kaltaistani, jota unettomuus vain ja ainoastaan laihduttaa. Minulta katoaa ruokahalu ihan täysin, pahimman unettomuuteni aikana laihduin viimeksi 10 kiloa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaisi olevan kiinni hormoneista. Niiden epätasapaino tai ylipäänsä erilainen määrä eri ihmisissä tuottaa erilaisia tuloksia. Asiaa on tutkittu todella vähän, oon etsinyt tutkimustietoa niin yliopistojen arkistoista kuin googlettamalla. Mutta koska kylläisyyttä säätelee oma hormoninsa ja samassa paikassa on muita kivoja hormoneja, en pidä uskottavana etteikö ne vaikuttais toisiinsa jotenkin. Ehkä jopa tosi paljon - jos joku vain viitsisi tutkia asiaa tarkemmin esim. e-pillereitä syövien naisten vs. ilman hormoniehkäisyä olevien eroja aivoissa.

      Poista