Lähipiirissäni on nyt seitsemän vauvaa, kolme poikaa ja neljä tyttöä. Vanhimmat heistä ovat jo saaneet nimen, nuorin ei ole vielä päässyt sairaalasta kotiin. Tietääkseni muita ei ole raskaana eli pahin vauvabuumi on ohi tältä erää.
Luettuani tuoreiden vanhempien fb-viestejä ja heidän ystäviensä onnitteluja pisti silmääni yksi erikoispiirre. Miksi tyttövauvoista käytetään niin paljon nimitystä prinsessa tai rinsessa, mutta poikavauvoista hyvin harvoin prinssiä? Kukaan fb-teksteissä ei kirjoittanut pojista prinssinä, mutta vähintäänkin puolet kirjoitti tytöistä prinsessoina ja yksi tuore äiti on suorastaan nimennyt vauvansa rinsessaksi. Prinssiä tuntuu tapaavan vain lehtien kastetut-ilmoituksista, ei arjen sanankäytössä. Miksi?
Pojasta tunnutaan käyttävän toisinaan vain poika-sanasta väännettyjä versioita kuten poju tai muu vastaava tai sitten puhutaan vain vauvasta, vaavista. Alkaako sukupuolen korostus jo syntymästä? Miespuolinen on neutraali, sukupuoleton ”vauva”, naispuolisen sukupuoli taas pitää tuoda selkeästi esiin. Sisäistä feministiäni kuohuttaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti