keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Kyllä tämä tästä

Olemme käyneet nyt pari kertaa yhdessä lapsettomuuspsykologilla kesän aikana. Täytyy sanoa, että se on kyllä tehnyt hyvää meille. Kuten psykologi sanoi, vaikka tässä ollaan yhdessä lasta hankkimassa ja miehellä voi olla voimakas tarve tulla isäksi, ei mies pysty koskaan täysin käsittämään mitä lapsettomuus naiselle merkitsee.

Saan käynneistä aina uusia oivalluksia itseeni koskien. Psykologi sanoo ääneen asioita, joita en halua myöntää itselleni. On hirveän raskasta myöntää olevansa yksi niistä naisista, joita nuorempana katsoi vähän nenänvartta pitkin - eikö tuokaan nyt ymmärrä kuinka täyttä elämää voi elää ilman lapsia... Nuorena kaikki oli niin avoinna ja mahdollista.

Olen edelleen sitä mieltä, että elämä ilman lapsia on mahdollista, mutta ei se toivottavaa ole. Psykologi avasi silmäni siitä, kuinka suuri suru tässä todella onkaan käsiteltävissä. Eikä sen käsittely taida olla mahdollista ennen kuin viimeinen toivemuru on viety eli kaikki vaihtoehdot käyty läpi. Mikäli mieheni päättää pysyä kielteisessä kannassaan adoption suhteen joudun valinnan eteen - kokeillako viimeinen mahdollisuuteni saada lapsia vai jäädä loppuelämäksi tämän miehen kanssa lapsettomaan avioliittoon. Vielä ei ole aika aloittaakaan tuota pohdintaa, onneksi. Mutta siellä se takaraivossa häälyy.

4 kommenttia:

  1. Ollaan monesti mieheni kanssa mietitty psykologin juttusille menoa kun sitä niin monet kehuu. Saisi varmasti omiakin ajatuksia parempaa järjestykseen. Mutta mitä kautta sinne täytyy hakea? Jos siis ei ole varaa maksaa itseään kipeäksi yksityisellä käynnistä.

    VastaaPoista
  2. Meille ehdotettiin lapsettomuuspolilla juuri tätä psykologia, joka on erikoistunut hoidoissa käyvien pariskuntien hoitoon. Olikohan se 10 kertaa kun saa käydä ilmaiseksi lääkärin lähetteellä, sen jälkeen kerrat maksaa jotakin, mutta ei sekään summa mikään valtava ollut. Varmasti tekin pääsette vastaavaan oman polinne kautta.
    Toinen vaihtoehto on tietysti suoraan terveyskeskuksesta tai opiskelijoiden terveydenhuollosta psykologille ajan varaaminen, käsittääkseni niihin ei vaadita lähetettä vaan voi mennä ainakin yhdelle käynnille. Voi kyllä riippua asuinkunnasta. Mutta siellä ei todennäköisesti ole lapsettomuuden asiantuntemusta.

    VastaaPoista
  3. Eli yksityisen polin kauttako te menitte? Pitääkin syksyllä ottaa asia esille. Mutta on kyllä jännä miten eritavalla eri paikkakunnilla ja -klinikoilla toimitaan.

    VastaaPoista
  4. Ei kun ihan kunnallisen. Ei olla käyty ollenkaan yksityisellä kun ei opintotuesta riitä sellaiseen ylellisyyteen. Tarkoitin siis, että joko sairaalan lapsettomuuspolin kautta tai oman terveyskeskuksen, jotka ainakin meillä on eri asia.

    Aiemmassa kaupungissa jossa asuin oli muuten sujuvaa vaihtaa yksityiseltä kunnalliseen ja päin vastoin, tieto liikkui ja lääkärit osasi sanoa miten on nopeinta tai halvinta hoitaa mikäkin vaiva. Helsingissä lääkäreitä ei moinen palvelu kiinnostanut, päin vastoin palvelu ylipäänsä oli tuntematon käsite. Olen erittäin onnellinen etten asu siellä enää. Tässä alkaa olla kertynyt hyvin kokemusta eri paikkakuntien terveydenhuollosta ja näillä käyntimäärillä se on yksi tärkeistä tekijöistä kun valitsee mihin asettuu lopulta asumaan.

    VastaaPoista