tiistai 24. toukokuuta 2011

Helppoja reseptejä

Syömisen keveys ei ole koskaan ollut varsinaisesti laihdutukseni este. Olen ollut kasvissyöjä nyt noin 13 vuotta, välillä tiukka vegaani, välillä kieltäytynyt vain punaisesta lihasta. Tällä hetkellä syön kalaa, kananmunia ja maitotuotteita – joille tosin olen allerginen.

Ongelmani on ruuan määrässä ja syömistiheydessä sekä suklaan napostelussa. Ja juustoissa. Oltuani reilun vuoden tiukasti vegaani oli minun pakko saada juustoa. Sittemmin olinkin pidempään vegaani, joka söi juustoa ja suklaata muttei muita eläinkunnan tuotteita.

Olen erittäin huono kokki, osaan käytännössä vain yhden kunnollisen ruuan valmistaa itse ilman puolivalmisteita. Ja osaan leipoa. Joten tässä teille kolme kevyttä reseptiä: yksi kastike ja kaksi piirakkaa. Kastikkeen resepti on oman kehittelyn tulos ja se vähän vaihtelee joka kerta, piirakoiden reseptit olen joskus jostain lehdestä kopioinut. Koska olen itse todellakin sählä keittiössä, saatte kastikkeesta niin yksityiskohtaisen ohjeen kuin toivoisin itse saavani, jotta voisin edes joskus onnistua kokkaamisessa. Paitsi maustamisesta, koska en osaa sitä kunnolla edes tässä ruuassa.

Soijakastike
1 annos
0,5 dl (kuivana) tummaa soijarouhetta
1 dl vettä soijan keittoon
2 palaa pakastettua pinaattia (vai mitä puristeita nyt onkaan)
Noin ½ prk tomaattimurskaa (itse pidän erityisesti yrteillä maustetusta)
Noin ½ dl suolakurkkuja pilkottuna pieniksi kuutioiksi
Mausteita maun mukaan, mm. basilikaa, mustapippuria, suolaa, erilaisia yrttejä mitä sattuu kaapista löytymään. Mieheni käyttää muun muassa rosmariinia ja timjamia. (Jämä)dippikastikekermaviilit tuo hyvää makua myös.

Laita soijarouhe kiehuvaan veteen ja keitä noin kaksi minuuttia, kunnes vesi on lähes imeytynyt soijaan. Älä anna palaa pohjaan kiinni. Suolaa halutessaan se kannattaa lisätä jo tässä vaiheessa.
Lisää jäinen pinaatti ja sen lähes sulettua lisää tomaattimurska, suolakurkku ja mausteet. Pyörittele pannulla kunnes tomaattimurska on lämmennyt ja ota pois ennen kuin se alkaa vettyä liikaa.
Kastike valmistuu alle 10 minuutissa. Sen viereltä ei kannata pitkäksi aikaa poistua, soija palaa helposti pohjaan, kun vettä käyttää noin vähän. Jäinen pinaatti ja tomaattimurska tuovat vetisyyttä, joten siksi veden kanssa ei kannata liioitella. Tiheä hämmentely auttaa pinaattia sulamaan ja estää pohjaantarttumista, mutta tomaattimurskaa se vetistää.

Piirakkapohja 1 (vegaani)
75g kasvismargariinia (kevyttä)
2-3 keitettyä, kylmää perunaa soseutettuna
2 dl hiivaleipäjauhoja (tai vehnäjauhoja)
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
(pidä jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat täytteen, säästä osa taikinaa nauhoiksi piiraan päälle)
Uuni 175 astetta, noin 40 min. (paksulla täytteellä)

Piirakkapohja 2
250g kasvismargariinia
4,5dl vehnäjauhoja
1 prk rahkaa (mahd. vähärasvaista)
Pinnasta tulee kauniimpi, jos sen voitelee kananmunalla tai piimällä.
(pidä jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat täytteen. Voit käyttää puolet taikinasta pohjaan ja puolet katoksi tai tehdä pinnalle vain nauhoja)
Uuni 200-225 astetta, noin 30 min. (kaikilla täytteillä)

Sipuli-linssitäyte
3 dl punaisia linssejä
5 dl kasvislientä
1 tl kasviöljyä
500g sipulia ohuina suikaleina
2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
jauhettua mustapippuria, kuivattua timjamia ja basilikaa
2 kananmunaa

Huuhdo linssit ja keitä niitä kasvisliemessä noin 10 min, kunnes on pehmeitä.
Kypsennä sipulisuikaleet ja valkosipulinkynnet öljyssä noin 15 min, kunnes on pehmeitä ja läpikuultavia.
Sekoita yhteen ja mausta. Lisää vatkatut kananmunat. (ja kaada taikinan päälle vuokaan. Tulee paksu täyte)

Olen käyttänyt täytteenä myös tonnikala-riisi-herne-maissi-paprikasekoitusta ja ratatouillea. Kaikenlaiset haudutetut kasvikset siis käy. Ja luonnollisesti myös juustot, tosin keveys vähenee. Tulee varmasti hyvää lihankin kanssa, esim. tuosta sipulilinssitäytteestä korvaisi linssit jauhelihalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti